BLODSUGER: Hvis du får med deg denne i kofferten hjem fra ferie får du ikke problemer i tollen, men på soverommet.
BLODSUGER: Hvis du får med deg denne i kofferten hjem fra ferie får du ikke problemer i tollen, men på soverommet. Foto: Shutterstock
Programmet Nyhetsmorgen på NRK P2 kunne fredag morgen fortelle at antall tilfeller av veggedyr er økende i Norge. Det har blitt et folkehelseproblem og ekspertene spår at problemet bare vil øke.

Men hvorfor har det blitt slik? Forsker ved Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyrkontroll, Bjørn Arne Rukke, peker på to hovedårsaker til økningen.

– For det første reiser vi mer nå enn vi gjorde før og det er dermed større sjanse for å ta med seg veggedyr hjem fra ferie. For det andre er det også slik at jo flere folk som er innom et overnattingssted, jo større sjanse er det for at stedet får veggedyr. Antall folk som er innom sier noe om risikoen, forteller han til P4. 


Så i tillegg til å huske pass, penger og billetter når du er ute på reise kan det være lurt å ta en liten «veggedyrsjekk» når du kommer frem til hotellet. 

– Man bør ta en titt under sengen. Selv pleier jeg å skru på lommelykten på telefonen og legge meg under sengen. Er det små, mørke flekker i sprekker i sengerammen eller i madrassen tyder det på at det bor veggedyr i senga, forklarer Rukke. 

Det er ikke så lett å få øye på veggedyrene i senga ettersom de er små og skye, men de mørke flekkene er bæsjen de legger igjen. Uansett om du mistenker at det er veggedyr på hotellrommet eller ikke, kan det være noen triks som er lure.

– Selv er jeg veldig påpasselig med å ikke ta ut alt av kofferten. Ta kun ut det du trenger når du trenger det, tipser Bjørn Arne Rukke.

Han forklarer også at plasseringen av kofferten på hotellrommet er viktig. Du bør ikke la kofferten være i kontakt med sengen.

– Bruk gjerne et koffertstativ hvis det er tilgjengelig, eller legg hele kofferten i badekaret - der er det neppe veggedyr, sier Rukke.  

Saken fortsetter under bildet
Veggedyr
EPLEFRØ: De voksne veggedyrene er rundt 6 mm store og ligner på eplefrø i både størrelse og farge. Eggene de legger er derimot veldig små og vanskelig å få øye på. Foto: Afp


Men hvis du frykter at uhellet alt er ute og at veggedyrene har blitt med hjem fra ferie er det fremdeles ting du kan gjøre for å unngå at skadedyrene tar over soverommet. 

– Hvis du har en litt større dypfryser som holder minus 18 grader kan du legge hele kofferten eller bagen ned i den og la den ligge i tre døgn. Det tar knekken på veggedyrene, forklarer Bjørn Arne Rukke.

En grundig vask på 60 grader eller fem timer i et varmeskap eller i en badstu, som holder minimum 50 varmegrader, skal også sikre at du blir kvitt de små plagerne. Men det holder ikke å bare bli kvitt dyrene som har gjemt seg i klærne.

– Veggedyr kan leve flere måneder, faktisk opptil ett år, uten å ta til seg næring så de kan overleve i kofferten til neste tur, advarer Rukke. 


Hvis veggedyrene har kommet seg helt inn på soverommet, og tatt seg til rette, vil du kunne merke det på at du etterhvert merker kløe, stikk, eller utslett på kroppen. Du kan også oppdage små bloddråper i sengen, men hvis du mistenker veggedyr er det lettest å se etter de svarte flekkene på sengerammen eller madrassen. 

– Vi anbefaler at du tar kontakt med flere skadedyrfirmaer for å høre om hvilke fremgangsmåter de benytter. Det er veldig viktig at man bruker flere metoder når man skal bekjempe veggedyr. Hvis et firma kun bruker kjemikalier bør du bruke et annet ettersom mange veggedyr er motstandsdyktige mot slike midler, avslutter Bjørn Arne Rukke.

Flere saker

Vinn TV-pakke verdt 50.000,-
Vinn TV-pakke verdt 50.000,- Mandag 30.03 2020
Christers luksuspizza
Christers luksuspizza Fredag 03.04 2020
Flere kanaler