LIVSFARLIG: Det er kanskje fristende å la barna leke med iPad i baksetet, men det kan koste deg livet.
LIVSFARLIG: Det er kanskje fristende å la barna leke med iPad i baksetet, men det kan koste deg livet. Foto: Shutterstock/NAF
Skal du på bilferie i sommer? Da burde du lese kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebregtsens, tips til en vellyket tur. 

Se samleliste med NAFs tips til bilferien i bunnen av saken.

Den vanligste tabben
Mange nordmenn drar på bilferie i sommerferien - både i utlandet og i hjemlandet. P4 har snakket med Engebretsen i NAF for å få de beste tipsene til en vellykket bilferie.

– Når man skal pakke bilen er det viktig å legge de tyngste og største tingene lavt i bilen, og så langt inn som mulig, forteller Engebregtsen.

Målet er at bilen skal ha så lavt tyngdepunkt som mulig, slik at man har mest mulig kontroll over styringen på bilen.


– Den vanligste feilen folk gjør er at de pakker med seg alt for mye. Mange tenker ikke på at de kanskje kommer til å kjøpe noe langs veien, og drar av gårde med fullstappet bil, forklarer Engebregtsen.

Hans tips er å pakke halvparten så mye som du pakket sist du skulle på tur og tenke gjennom hva du faktisk trenger. 

Saken fortsetter under bildet.
Bil
PAKK MINDRE: Oppfordringen fra NAF er å ta med seg mindre på tur, slik at man har plass til det man handler. Foto: Shutterstock

– iPad i baksetet er livsfarlig
Engebregtsen legger vekt på at det kan være livsfarlig å ha løse gjenstander i baksetet.

– Det kan være livsfarlig å la barne holde gjenstander som iPad og lignende i baksete. Hvis det skulle oppstå en bråbrems eller kollisjon, kan denne gjenstanden alene være nok til å drepe de som sitter foran.

Engebregtsen forteller også om en dødelig ulykke de rykket ut til for noen år siden, som viser hvor farlig det kan være.

– Det var en mann som var i en frontkollisjon og døde på stedet. Obduksjonsrapporten viste at det ikke var selve kollisjonen som tok livet av ham. Han hadde lagt en laptop i baksetet som traff ham i bakhodet og dette var dødsårsaken, forteller Engebregtsen.

– Det som ikke er myke ting skal være fastmontert. Kjøp et feste til slike ting, oppfordrer Engebregtsen.

Han påpeker også at det er lurt å kjøpe noe som er holdbart, ikke enkel plastikk som kan komme til å løsne ved en bråbrems.

Saken fortsetter undet bildet.
Hund
HUND PÅ TUR?: Putt den i et bur! Foto: Shutterstock

Her er en oppsummering av NAFs tips til en trygg bilferie:

* Sjekk at bilen er i teknisk god stand.
Ta deg tid og råd til å få en ekspert til å ta en titt på bilen før du reiser. Få sjekket olje, bremser, clutch, muttere, motor og alt som hører med.

* Sjekk dekkdybden før avreise.
Minimumskravet for dekkdybde er 1,6mm. Begynner dekkene dine å nærme seg dette må du bytte de ut før du legger ut på langtur. Jo tyngre last, desto mer slites dekkene. 

* Pakk store og tunge ting lavt og så langt inn som mulig.
Bruk gjerne stropper for å være helt sikker på at løse gjenstander ikke kan bevege seg hvis du må bråbremse, eller skulle være så uheldig å kollidere.

* Ikke ha løse gjenstander i bilen.
En test som NAF har gjennomført viser at en termos som veier 1,5 kilo vil veie 45 kilo når den blir kastet frem ved en bråbrems i 50 km/t. Sørg derfor for å ikke ha noen løse gjenstander i bilen.

* Ikke pakk bilen helt full.
– Jeg har sett nordmenn på vei hjem fra bilferie med biler så fullstappede at barna omtrent sitter med knærne under haka og tenkt «hva skulle du gjort uten flaks?», forteller Engebregtsen. Så pass på å ha nok plass til eventuelle innkjøp underveis på turen.

* Kjæledyr skal helst plasseres i bur som stroppes fast i bagasjerommet.
Hvis dette ikke er mulig finnes det sæler man kan kjøpe til hunder, som brukes i kombinasjon med sikkerhetsbeltet. Et annet alternativ er å ha hunden på gulvet ved passasjersiden foran. Dette er trygt så lenge hunden holder seg på gulvet og ikke forstyrrer sjåføren.

* Ikke legg ting i baksetet.
Hvis det er fullt i bagasjerommet - ikke legg gjenstander i baksetet. Da er det bedre å legge det på gulvet bak, slik at det ikke flyr frem ved en eventuell kollisjon eller bråbrems. Gulvet er mye tryggere enn baksetet, men fortsatt ikke det tryggeste. Det beste er å stroppe fast bagasje i bagasjerommet.

Flere kanaler