FIKK IDÉEN: Sofie Liss forteller at de ansatte ønsket å gjøre noe med all matkastingen.
FIKK IDÉEN: Sofie Liss forteller at de ansatte ønsket å gjøre noe med all matkastingen. Foto: Shutterstock/privat
Denne saken ble først publisert i juli 2017.

Betjeningen ved Stiftsgården i Rättvik i svenske Dalarna har satt opp et skilt som har fått mye oppmerksomhet.

Restauranten har sett seg lei på at gjester forsyner seg mer av buféen enn det de klarer å spise opp, og har derfor et budskap til de besøkende:

«Ta så mye du vil, men spis gjerne opp. I går kastet vi 15 kilo mat. Dette kunne mettet 30 personer (60 barn). Takk fra personalet».

Saken fortsetter under bildet
skilt
FUNGERER: Budskapet fra restauranten ser ut til å ha nådd inn hos gjestene. I løpet av de siste månedene har matsvinnet gått kraftig ned. Foto: Bo Enström

– Ingen pekefinger
Bo Enström (75), som tok bildet da han var på besøk på Stiftsgården i forbindelse med den svenske midsommar-feiringen, ble positivt overrasket da han så skiltet.

– Folk er lei av ekspertenes moraliserende tale. Her var det ingen pekefinger, og budskapet åpner heller for en refleksjon hos dem som ser det, sier Enström til P4.

Han tok et bilde av skiltet da han var ferdig med å spise – og la det ut på Facebook da han kom hjem. Nå har tusenvis likt og delt budskapet.


Har gitt gode resultater
Sofie Liss (20), som jobber i restauranten, forteller til P4 at personalet følte at de måtte prøve å gjøre noe med all matkastingen. På det verste har 20 kilo fullt spiselig mat gått rett i søpla – hver dag.

– Vi trengte en god idé for å få mindre svinn, og diskuterte ulike løsninger. Idéen til denne kom litt tilfeldig, da vi så på Facebook at noen hadde gjort noe lignende i utlandet. Vi skrev vår egen versjon, og dette har gitt gode resultater, forklarer Liss til P4.

Skiltet ble satt opp i januar 2017, og nå er det enkelte dager hvor det bare blir kastet fire kilo mat.

Liss forteller om utelukkende positive reaksjoner fra gjestene ved Stiftsgården.

Saken fortsetter under bildet
sofie
PERSONALE: Sofie Liss er ansatt ved restauranten på Stiftsgården i Rättvik. Foto: Privat

Kan eventuelt kaste poteter
Etter at Bo Enström la ut bildet på sin Facebook-profil, har mer enn 4.000 personer i skrivende stund delt, likt og kommentert det.

Selv spiste Enström opp alt på tallerkenen da han var på besøk.

– Jeg kaster aldri mat, og det gjør jeg ikke hjemme heller. Det er ikke fordi jeg er perfekt, men det er noe jeg har med meg fra da jeg var barn. Jeg kan eventuelt kaste poteter, men der går grensen, sier 75-åringen til Expressen, som først omtalte saken.

Matsvinn er et stort problem i den vestlige verden, og hvert år kastes det 350.000 tonn spiselig mat her i landet, ifølge Matvett.no.

Nylig ble det inngått en avtale mellom myndighetene og en samlet matbransje i Norge. Den tar sikte på å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål.


bo
TOK BILDE: Bo Enström ble positivt overrasket da han så skiltet. Foto: Privat

Flere kanaler