HALLO PÅ DO: Mobiltelefoner og doseter er to ting som ofte figurerer på lister over steder med mye bakterier.
HALLO PÅ DO: Mobiltelefoner og doseter er to ting som ofte figurerer på lister over steder med mye bakterier. Foto: Shutterstock
Dørhåndtak, mobiltelefon, fjernkontroll, dosete, bilrattbrusbokser(!) og  smågodt(!)

Listen er lang over steder og produkter som med jevnlige mellomrom får merkelappen «bakteriebomber» i norske medier, også her på P4.no.

Så da er det kanskje greit å trekke pusten en gang i blant - og spørre seg hvor farlige disse ustoppelige armeene av skumle mikroorganismer egentlig er?

– Lever i god sameksistens
Lommelegen har snakket med Petter Elstrøm, som er forsker ved avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging i Folkehelseinstituttet. Han tar til orde for å dempe bakteriehysteriet.

– Studier som viser funn av bakterier på saker og ting vi bruker jevnlig eller funn av bakterier i vårt hjemmemiljø, har liten praktisk betydning. Mikroorganismer, inklusiv bakterier, finnes overalt. Vi lever i god sameksistens med bakterier, og de aller fleste bakterier har vi god nytte av. Mennesket ville ikke overlevd om det ikke hadde vært for nyttige bakterier, sier Elstrøm.

Han påpeker også at det bare er noen få bakterier vi kan bli syke av - og at mye avhenger av den enkelte persons infeksjonsforsvar.

Videre mener han det er liten vits i å ha helt sterile hjem.

– Jevnlig renhold i hjemmet er bra dersom du ønsker et hjem som ser rent ut, men når alle i huset er friske behøver du ikke vaske ofte eller grundig for å beskytte deg mot bakterier eller andre mikrober, forteller forskeren til Lommelegen.

Så da er det bare å puste ut inntil neste bakteriebombe-oppslag - og boltre seg i dørhåndtak, doseter og smågodt.


Flere kanaler