INNBRINGENDE: Årets konfirmanter får gaver på i gjennomsnitt 52.000 kroner i år.
INNBRINGENDE: Årets konfirmanter får gaver på i gjennomsnitt 52.000 kroner i år. Foto: NTB scanpix
Mai og juni er høysesong for konfirmasjoner, og mange klør seg i hodet over hva eller hvor mye man skal gi til de unge.

Nå har Ipsos, på vegne av DNB, tatt et dypdykk på gavebordet – og funnet ut at en gjennomsnittlig konfirmant i år får til sammen 52.000 kroner på den store dagen.

De har også sett på hvor mye de ulike gjestene gir i gaver i gjennomsnitt:

* Foreldre: 13.000 kroner
* Besteforeldre: 7.500 kroner
* Gjester: 900 kroner
* Inviterte som ikke kan komme: 400 kroner

I en tilsvarende undersøkelse fra 2016, som ble omtalt av P4 tidligere i år, kom det fram at foreldre ga i gjennomsnitt 11.100 kroner, mens beløpet fra besteforeldre var 6.300 kroner.

–Store summer
– Her er det snakk om store summer og vi ser at beløpene som blir oppgitt i undersøkelsen spriker mellom de som gir veldig mye og de som gir litt mindre. Mange føler nok på et press rundt gavebeløp til konfirmanten, enten man er forelder, besteforelder eller gjest, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, i en pressemelding.

Hennes oppfordring er klar.

– Gi konfirmanten det du har lyst til, ikke det alle andre gir.

Saken fortsetter under bildet
silje sandmæl
EKSPERT: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, tror mange føler på et press når det gjelder gaver til konfirmanten. Foto: DNB

– Trenger ikke å skrive beløpet
Hun har et helt konkret råd til foreldre som ønsker å redusere gavepresset.

– Jeg anbefaler dere å spørre konfirmanten hva han eller hun ønsker seg på forhånd. Deretter oppretter dere ulike sparekontoer, boligkonto eller fondskontoer, øremerket de ulike ønskene. Her kan gjestene overføre et ønsket beløp. Det er lurt å snakke med tenåringen om langsiktige sparemål, som bolig, studier eller reise. På den måten unngår konfirmanten å bruke opp alle pengene på kortsiktig moro.

Ifølge Sandmæl kan foreldrene deretter sende de ulike kontonumrene til gjestene.

– Her kan dere presisere at man ikke trenger å skrive summen på kortet, man kan heller skrive hvilket ønske man har bidratt til. På den måten blir det større rom for å gi det gjesten ønsker, ikke det de tror alle andre gir, sier Silje Sandmæl.Flere kanaler