GIR RÅD: En amerikansk ekspert mener det ikke er nok å bytte sengetøy annenhver uke.
GIR RÅD: En amerikansk ekspert mener det ikke er nok å bytte sengetøy annenhver uke. Foto: Shutterstock
Hvor ofte bør du egentlig bytte trekk på dyner, puter og laken?

Meningene er mange, men et slags gjennomsnittlig ekspertsvar har vært ca hver andre uke. Fram til nå.

For nå forklarer en amerikansk mikrobiolog at vi egentlig bør bytte sengetøy dobbelt så ofte - minst én gang i uken.

Ifølge Philip Tierno fra New York University kan sengen din raskt forvandle seg til en «botanisk hage» hvis du ikke skifter ofte nok, skriver Ekstrabladet.

Tre allergener
Anbefalingen hans støttes av en undersøkelse fra 2017 i The Journal of Allergy and Clinical Immunology. Her gjorde forskerne en rekke tester i tusenvis av amerikanske hjem, og konklusjonen var at 90 prosent av hjemmene hadde minst tre allergener, altså stoffer som kan gi allergi.

Allergenene gjemmer seg blant annet i sengetøyet, som vi ofte kommer borti med nese og munn, og dette kan forårsake snufsing og nysing selv om man ikke er allergisk fra før.

Tierno nevner også at hvert menneske produserer omtrent 100 liter svette i sengetøyet hvert eneste år - noe som gjør at mikroorganismer stortrives i dette miljøet.

Saken fortsetter under bildet
sengetøy
SNADDER: Det kan gjemme seg mange overraskelser i sengetøyet, som mikroorganismer og døde hudceller, etter få dager. Foto: Shutterstock

Mister en million hudceller
Tidligere har også en annen mikrobiolog, Laura Bowater, tatt til orde for vask av sengetøy én gang i uken.

Hun fortalte til Daily Mail at vi kvitter oss med omtrent en million hudceller hver eneste dag, og at mange ender opp i sengen. Hudceller og svette tiltrekker seg midd – som kan legge igjen en slags «avføring» som trigger allergener, fortalte eksperten.


Mindre «strenge» i Norge
Her hjemme har imidlertid vaskemiddelprodusenten Lilleborg hevdet at det holder å bytte på sengen annenhver uke, med mindre det er snakk om barn med eksem og/eller sengemidd-allergi. Da bør det skiftes ukentlig. 

Rengjørings- og tekstilekspert og seniorforsker hos Statens Institutt for Forbruksforskning (Sifo), Ingun Klepp, har tidligere uttalt at det ikke er «farlig» å sove i samme sengetøy både to og tre uker i strekk.

– Dette går ut på flere ting, som personlig preferanse, eller om du svetter mye og dermed trenger å bytte oftere. For de aller fleste er det å legge seg i rent sengetøy noe man ser frem til og setter pris på, og dermed blir det ofte denne følelsen av velvære som dikterer når du bytter, ikke nødvendigvis hvor skittent sengetøyet faktisk er, fortalte Klepp til Klikk.no i 2015.


Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
Halvparten av ny smitte kommer fra utlandet Halvparten av de nye som blir smittet av koronaviruset i Norge, har blitt smittet i utlandet. Onsdag 29.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler