SNUDDE: Reporter hos dansk TV2, Jesper Steinmetz, måtte finne seg i å overnatte på hotell i København natt til mandag.
SNUDDE: Reporter hos dansk TV2, Jesper Steinmetz, måtte finne seg i å overnatte på hotell i København natt til mandag. Foto: Jesper Steinmetz/Instagram
Et SAS-fly på vei fra Oslo til New York måtte søndag snu på grunn av en uvanlig teknisk feil om bord.

USA-korrespondent hos danske TV2, Jesper Steinmetz, var blant passasjerene som, etter om lag halvannen times flyvning, fikk følgende melding over høyttaleren:

«Jeg har litt dårlige nyheter. Varmeapparatet i flyet virker ikke, så det vil være uforsvarlig å fortsette turen over Atlanterhavet», var kapteinens beskjed – gjengitt av Steinmetz til BT.

Han la ut et bilde på Instagram der han forklarte situasjonen.

«Frøs ihjel over Atlanteren. Det kunne vært overskriften hvis ikke SAS-kapteinen hadde tatt en rask avgjørelse og snudd flyet hjemover. [Det er] problemer med temperaturen om bord på flyet til USA, så vi hadde kommet ned i minus 40 grader over Atlanteren hvis flyet hadde fortsatt – og det har jeg nok ikke kledd meg for. Så takk for at sikkerheten alltid kommer først. Som alltid: superproffe SAS»


Saken fortsetter under bildet
SAS
FEIL: Det var et SAS-fly på vei til New York som måtte snu søndag, på grunn av feil med varmen om bord. Illustrasjonsbilde: NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Fikk ikke fly videre
Istedenfor å reise tilbake til Oslo, ble flyet dirigert til København, der flyselskapet hadde en tekniker som kunne løse problemet.

Steinmetz forteller at passasjerene tok beslutningen om å snu med stor ro.

– Selvfølgelig blir folk litt irritert, men jeg ble forbløffet over hvor rolig passasjerene reagerte på kapteinens beskjed. Det var nok en klassisk skandinavisk reaksjon. Hadde det vært amerikanere, hadde de ropt og skreket og vært i harnisk, sier Steinmetz med et smil til P4.

Problemet med varmeapparatet ble raskt løst i København, men på grunn av hviletidsbestemmelsene, kunne ikke kabinpersonalet fly videre søndag kveld. Passasjerene ble derfor innkvartert på hotell – og ny flytid ble mandag morgen.


Beklager
SAS bekrefter at det var problemer med varmeapparatet som gjorde at flyvningen til New York måtte avbrytes søndag.

– Det var en feil med en ventil som regulerer varmen til cockpiten som gjorde at luften som kommer inn holdt minus 10 grader, forteller pressetalskvinne for SAS, Anna Kansell, til P4.

Hun hevder at passasjerene ikke var berørt av feilen.

– Flyet er delt inn i ulike seksjoner, så kabinen ble ikke påvirket av dette, og det var aldri noen fare for passasjerene. Våre reisende måtte overnatte på hotell, og vi beklager ulempene dette har medført for dem. Fokuset vårt er å komme av gårde så raskt som mulig, samtidig som vi setter sikkerheten fremst, sier Kansell.


Flere kanaler