HOSTE: Mørk sjokolade fungerer bedre mot hoste enn hostesaft, viser forskning.
HOSTE: Mørk sjokolade fungerer bedre mot hoste enn hostesaft, viser forskning. Foto: Shutterstock
Sjokolade er ikke bare kos, viser forskning. Det kan også hjelpe mot vedvarende hoste!

Det er det britiske helsemagasinet New Scientist som skriver om de hyggelige forskningsresultatene som kommer fra en britisk studie.

Den konkluderer med at stoffet theobromine, som finnes i kakao og mørk sjokolade, er mer effektivt enn hostesaft.


Forsøkspersonene ble delt inn i tre grupper, hvor den ene fikk theobromine, den andre codein (hostesaft), og den tredje fikk placebo (narremedisin). Det viste seg at stoffet fra sjokolade var langt mer effektivt enn hostesaft.

Stoffet i hostesaft kom overraskende dårlig ut av testen. Det var bare hårfint mer effektivt enn placebo, skriver Forskning.no. Det betyr at du like gjerne kan drikke vann, som å ta hostesaft.

Sjokolade
FORKJØLA: Endelig kan vi spise sjokolade med god samvittighet! Foto: AFP


Mørk sjokolade
Theobromine er det stoffet i kakao som smaker bittert. Derfor kan det variere veldig hvor mye theobromine det er i sjokolade. Det er høyere mengder theobromine i mørk sjokolade enn i melkesjokolade. 

28 g melkesjokolade inneholder omtrent 60 milligram av theobromine, mens den samme mengden mørk sjokolade inneholder ca 200 milligram. 

Spises sakte
For å fungere mot hoste, må den mørke sjokoladen spises på riktig måte. Sjokoladen skal danne en hinne i halsen, som gjør at du ikke føler behovet for å hoste. 

Derfor får du best virkning hvis du suger på sjokoladebiten, og unngår å spise eller drikke noe rett etterpå.

Sjokolade
MØRK: Det er liten effekt i lys sjokolade. Foto: Shutterstock

Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler