Foto: Shutterstock
Mange mindre uenigheter løses ofte best ved bruk av en kjapp runde med «stein, saks, papir».

Det uhøytidelige spillet stammer fra Øst-Asia, men brukes i dag over store deler av verden, skriver Wikipedia.

Men trodde du det er umulig å bli god i et så tilsynelatende tilfeldig spill, må du tro om igjen.

Kinesiske forskere har nemlig gått vitenskapelig til verks for å avsløre hvordan du kan bli en vinner i den tradisjonsrike leken. De samlet 300 studenter, som spilte gjentatte ganger mot hverandre, og alt ble filmet og analysert i etterkant.

Ifølge Illustrert Vitenskap er det fem konklusjoner man kan lese ut fra studien.

1. Kjønn spiller inn
Det er ikke tilfeldig hvilket tegn en mann eller kvinne starter med. En mann vil som oftest velge stein, noe som kanskje kan forklares ved at det er et maskulint symbol. Kvinner velger visstnok ofte papir først.

2. Etter det første tapet
Har man tapt en runde, er det sannsynlig at man i neste runde vil endre tegn. Det er mest vanlig å velge tegnet vant forrige runde.

Saken fortsetter under bildet
stein saks papir
Foto: Shutterstock

3. Fast mønster
I den kinesiske studien blir det slått fast at deltakerne fulgte et ganske så fast trekantmønster når de tapte. Tapte de med stein, ville de velge papir neste gang. Tapte de med papir, ville de velge saks neste gang. Tapte de med saks, ville de velge stein neste gang.

4. Vinneren prøver igjen
Den som vinner en runde, vil med stor sannsynlighet prøve seg på samme tegn også neste runde, hevder forskerne.

5. Full forvirring
Det kan være effektivt å lure motstanderen. Si hvilket tegn du har tenkt å spille – og gjør det, skriver Illustrert Vitenskap. Motstanderen vil nemlig som oftest ikke tro på deg.

Når du har finpusset formen, kan du jo vurdere å melde deg inn i Norsk forbund for stein, saks, papir – men husk å sette deg inn i regelverket først.


Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler