RIK: Drømmer du om å bli rik? Vi gir deg rådene
RIK: Drømmer du om å bli rik? Vi gir deg rådene Foto: Shutterstock
0:00 | 2:40
Drømmer du om et liv i sus og dus, uten en eneste økonomisk bekymring?

De aller fleste av oss drømmer nok om å bli rike. Tenk å ha muligheten til å kjøpe seg alt man kan ønske? Reise hvor man vil. Gjøre hva man vil? Med nok penger har man alle muligheter.

Men hvordan blir man rik?

Vi hadde besøk av Luksusfellens økonom Hallgeir Kvadsheim i P4s Radiofrokost i dag tidlig som kom med gode råd.

- Hvis man ser på de 400 rikeste som Kapital nettopp publiserte, så kan du dele dem hovedsakelig i to leirer, forteller Kvadsheim. De som har arvet penger, og gründere, fortsetter han.

Hør Kvasheim forklare øverst i saken.

Siden de færreste av oss kan basere seg på arv for å bli rik, må man derfor prøve den andre metoden.

En av dem som har klart å bli rik helt på egenhånd er Grant Cardone, som gikk fra å være en blakk gjeldsslave etter studiene, til å bli dollarmillionær før han ble 30. 

Siden den gang har han skrevet bøker og holdt foredrag om temaet, for å hjelpe andre, og har også skrevet et innlegg i Business Insider hvor han deler sine tips.

Her er dollarmilliardærens 10 råd til hvordan å bli rik:

1. Følg pengene
Man kan ikke spare seg rik. Fokuser på lønnsøkning istedet, og gjenta det. - Min inntekt var på 3.000 dollar i måneden. Ni år senere var den på 20.000 dollar, forteller Cardone. Begynn med å følge pengene og på den måten tvinges du til å kontrollere inntekter og til å se muligheter.

2. Jobb hardt før du kjøper luksusvarer
Ikke bruk pengene du tjener på dyre ting. - Jeg kjøpte ikke min første luksusbil eller klokke før bedriftene mine hadde flere sikre inntektskilder, forteller Cardone. - Jeg kjørte fremdeles en Toyota Camry da jeg var blitt millionær. 

3. Spar for å investere. Ikke spar for å spare
Den eneste grunnen til å spare penger, er for å investere dem. Plasser pengene du sparer i sikre, utilgjengelige kontoer. Ikke bruk pengene til noen ting, ikke engang hvis det er en nødssituasjon. Dette vil tvinge deg til å følge punkt 1. - Selv i dag er jeg «blakk» minst to ganger i året, ettersom jeg alltid investerer overskudd i prosjekter der jeg ikke har tilgang til pengene, forteller Cardone.

4. Unngå gjeld som ikke betaler seg
Gjør det til en regel at du aldri tar opp lån som du ikke kommer til å tjene penger på. -Jeg lånte penger til en bil én eneste gang fordi jeg visste at den kom til å øke inntektene mine. Rike mennesker bruker gjeld til å forsterke potensialet i en investering. Fattige mennesker låner penger til å kjøpe ting som gjøre rike mennesker rikere.

5. Penger er som en sjalu elskerinne
Millioner av mennesker ønsker seg økonomisk frihet, men bare de som prioriterer det, har millioner. For å bli rik, så er du nødt til å prioritere det. Penger er som en sjalu elskerinne. Ignorer dem og de vil ignorer deg, eller i verste fall forlate deg til fordel for en som prioriterer dem, advarer han.

Rik
GOD(E) RÅD: Spar for å investere, ikke for å spare, råder millionæren. Slik øker du stadig inntekten din. Foto: Shutterstock


6. Penger sover aldri
Penger vet ikke om klokken, timeplaner eller ferier. Penger elsker folk som har en formidabel arbeidsetikk. - Da jeg var 26 år gammel, jobbet jeg i en butikk som stengte klokken 7. Svært ofte ble jeg til klokken 11 for å sikre et salg. Ikke prøv å være den smarteste eller heldigste, men sørg for at du jobber hardere enn alle de andre, sier dollarmillionæren.

7. Fattig gir ingen mening
- Jeg har vært fattig, og det suger. Jeg har hatt akkurat nok, og det suger nesten like mye. Legg vekk alle tanker om at det på en eller annen måte er greit å være fattig. Bill Gates har sagt: «Hvis du er født fattig, så er det ikke din feil. Hvis du dør fattig, så er det din feil».

8. Få deg en millionær-mentor
De fleste av oss ble oppdratt som fattige eller fra middelklassen og har dermed de samme holdningene og begrensningene fra den gruppen. -Jeg studerte millionærer for å kopiere tingene de gjorde, sier han. Få deg en millionær-mentor og lær av vedkommende. De fleste rike mennesker er svært generøse med erfaringer og ressurser.

9. La pengene ta de tyngste løftene
Investeringer er Den Hellige Gral på veien til rikdom og du bør tjene mer penger fra investeringene enn fra jobben din. - Til det andre selskapet jeg startet, trengte jeg 50.000 i startkapital, forteller han. Det samme selskapet har gitt meg 50.000 i måneden de siste ti årene. Min tredje investering var i eiendom. Jeg startet med 350.000, noe som var nesten alt jeg eide på den tiden. Jeg eier fremdeles de eiendommene og henter ut penger derfra. Investeringer er den eneste grunnen til å følge punktene overfor og pengene må jobbe for deg og ta de tyngste løftene.

10. La 10 millioner være ambisjonen, ikke 1
- Den største feilen jeg har gjort, er at jeg ikke tenkte stort nok, forteller dollarmillionæren. Jeg anbefaler å gå for mer enn én million. Det er ikke mangel på penger her i verden, bare på folk som tenker stort nok.

- Følg disse ti rådene og de vil gjøre deg rik, avslutter han. Styr unna folk som antyder at drømmene dine handler om grådighet. Unngå «bli rik i en fei»-prosjekter, vær etisk, aldri gi opp, og når du endelig har nådd målene dine, så husk å være der for å hjelpe andre.

Flere kanaler