JULETRETIPS: Her er rådene som gjør at juletreet ditt holder seg best mulig.
JULETRETIPS: Her er rådene som gjør at juletreet ditt holder seg best mulig. Foto: Shutterstock
For mange blir det ikke jul før man kjenner lukten av gran i stua. 

Det er imidlertid ikke alltid så lett å vite hvordan man skal få juletreet til å vare så lenge som mulig. Tredje generasjon juletredyrker, Birgit Giskås, har noen enkle råd som kan hjelpe deg så grana ikke mister alle barnålene første juledag.

1. Velg riktig
Når du skal kjøpe bør du passe på at juletreet har en jevn farge over hele – også under. Du må også være sikker på at ingen grener er knekt og at treet har en rett og fin stamme. Det kan lønne seg å sjekke om grenen slipper nåler ved å dra hånden over.

– Det finnes jo så utrolig mye å velge mellom, men hvis du vil ha et som drysser mindre, bør du velge Nordmannsedelgran eller fjelledelgran, forteller Giskås.


2. Akklimatisering
Akklimatisering er viktig, spesielt hvis det er mange minusgrader ute. Er det derimot 12 plussgrader, er det ikke så farlig. Overgangen bør ikke være for stor. 

Det er lurt å sette treet i en garasje eller bod én eller flere dager i forveien, slik at det får en mykere overgang.

3. Sag av en skive nederst
Det du må gjøre rett før du setter treet i vann er å sage av en skive på 2-3 cm nederst på stammen, for at treet skal begynne å trekke til seg vann igjen. Juletreet må settes i vann umiddelbart etter dette.

4. Tenk på innetemperaturen 
Treet har det bedre dersom det ikke er for varmt i stua. Er det over 22 grader vil naturlig nok treet tørke ut raskere. 

Det er lurt å sette treet et stykke unna ovnen eller andre varmekilder, forklarer Giskås.

5. Vann – og masse vann!
Det er veldig viktig at treet ikke går tomt for vann. Hvis det har gått tomt for vann bare én gang, vil kvaen tette årene slik at treet ikke lenger greier å ta opp vann.

Saken fortsetter under bildet
juletre
Foto: NTB scanpix

– Bra for helsa
I en artikkel publisert i The Telegraph forteller Dr. Birgitta Gatersleben, som er miljøpsykolog ved universitetet i Surrey, at det er mange fordeler med å dra et ekte tre inn i stua. 

– Planter på kontoret har vist seg å ha en positiv effekt på arbeidernes velvære og kreativitet. Grønne planter virker som å være levende når lat annet er dødt. Det er fargene og lukten som appellerer til folk, men også følelser av at noe levende er innendørs, sier Gatersleben.

LES OGSÅ: Innbyggerne trodde ikke sine egne øyne da de fikk se årets juletre

Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
Fellingstillatelse på ulv Det er gitt skadefellingstillatelse på én ulv i sju kommuner i Agder. Lørdag 01.08 2020
Flere kanaler