RENNER INN: Svært mange nordmenn har fått slike venneforespørsler den siste tiden.
RENNER INN: Svært mange nordmenn har fått slike venneforespørsler den siste tiden. Foto: Skjermdump/Facebook
Å få venneforespørsler på Facebook er som oftest hyggelig, men den siste tiden har mange opplevd å få forespørsler fra folk man slett ikke kjenner – og som åpenbart (hvert fall for de fleste) er falske.

Felles for profilene er at de har lettkledde kvinner som profilbilde, samt at navnene ofte kan være norskklingende.

Kontoene er opprettet i håp om å komme kontakt med deg som bruker på én eller annen måte, for deretter å overøse deg med spam.

Da Din Sides journalist i 2016 valgte å takke ja til 14 falske venneforespørsler, ble han lagt til i lukkede sexgrupper, fikk sexposter på veggen, i tillegg til at mange av «vennene» dukket opp på chaten med spørsmål om han ville være med inn på lugubre datingnettsteder.


Blir nektet å sende
Er du blant dem som har takket nei og slettet alle slike henvendelser, men som likevel overøses med stadig nye, finnes det nå håp.

Aftonbladet skriver om et triks som skal gjøre at du kan stoppe de plagsomme venneforespørslene.

Det skal være Facebook selv som har tipset om innstillingen – som gjør at alle du ikke har minst én felles venn med blir nektet å sende deg en venneforespørsel. Har du en venn som har akseptert forespørslene, blir altså denne metoden ubrukelig. 

Slik gjør du:

1. Gå inn på innstillinger øverst til høyre, og trykk på personvern

face
Foto: Skjermdump/Facebook

2. Under «hvem kan kontakte meg?» velger du «Venners venner»

face
Foto: Skjermdump/Facebook

Ber brukerne rapportere
Facebook har ikke svart avisen konkret om de falske venneforespørslene, men skriver generelt at man bør rapportere om man ser ting som bryter mot deres regler.

Nylig ble det kjent at Facebook daglig fjerner én million kontoer, av ulike årsaker, fra det sosiale nettverket. Dét er tydeligvis ikke nok for å vinne kampen mot de falske kontoene.


tove
FALSK PROFIL: Tove Høydal Mohammed har trolig lite annet enn lettkledde bilder å by på i et eventuelt «vennskap». Foto: Skjermdump/Facebook
Flere kanaler