ELEKTRISK: Heldigvis fins det triks som forhindrer  statisk hår.
ELEKTRISK: Heldigvis fins det triks som forhindrer statisk hår. Foto: Shutterstock
Er håret ditt også statisk for tiden? Står det rett ut når du tar av deg jakka eller genseren? Kanskje får du til og med støt?

Det er helt typisk når det blir tørt og kaldt om vinteren, at håret blir elektrisk. Og bruk av strikkeluer og fleece gjør ikke saken bedre. Men heldigvis finnes det gode råd.

Det er selvfølgelig noen ting du kan gjøre for å forebygge, som å bruke fuktighetsgivende sjampo og balsam, hårkur og balsamspray. Men når du først står der med håret til alle kanter er det bare én enkel ting du kan gjøre: avmagnetisere håret.

Metallkam i lomma
For å nøytralisere den statiske elektrisiteten trenger du metall. Det kan f.eks være ei hårspenne i metall, hårnåler eller en metallkam.

For at hårspennene skal virke, må de berøre hodebunnen.  Så det letteste er kanskje å alltid ha en metallkam i veska eller lomma. 

Det du må gjøre er nemlig å kamme håret med metallkammen, samtidig som du har beina på noe av metall, feks metallbeina på en stol.


Saken fortsetter under bildet
metallkam
METALL: En kam i metall er alt du trenger for å avmagnetisere statisk hår. Foto: Shutterstock

Grunnen til at dette virker, er at metall leder elektrisitet. Du har sikkert opplevd å ta på noe av metall og få støt? 

Og du husker kanskje eksperimentet på skolen hvor du rev opp litt papir i småbiter, kjemmet håret med en metallkam og plukket opp bitene med kammen?

Når statisk elektrisitet er generert på en person, er det jevnt fordelt over hele kroppen. Den forsøker alltid å flytte til et sted med lavere elektrisk potensial og lavere elektrisk motstand . 

Det skjer hvis du berører noe som er laget av metall. Ved å kamme håret med en metallkam samtidig som du har føttene på stolben av metall, leder du elektrisiteten ut av kroppen. 


Ca 11.30 ut i videoen kan du se hvordan en metallkam fungerer i praksis: 


Flere kanaler