Foto: Jean Skinner
Et bilde av en spesiell negl har de siste dagene blitt spredt i medier verden over.

Fotografen er neglestylist Jean Skinner, som oppdaget at den kvinnelige kunden hennes hadde en sort strek tvers over neglen.

«Da hun satte seg ned, fortalte hun at hun trengte en mørk farge for å dekke over stripen», skriver Skinner i et mye delt Facebook-innlegg

Kvinnen hadde fått høre av andre neglestylister at streken kunne være noe som var arvelig, at det kunne være snakk om størknet blod – eller mangel på kalsium, skriver The Independent.

Ba henne ringe lege
Jean Skinner var imidlertid overbevist om at forklaringen kunne være langt mer dramatisk.

«Jeg ville ikke skremme henne, men fortalte at hun burde oppsøke lege umiddelbart», står det i innlegget.

Og ganske riktig; det viste seg at kvinnen var rammet av malignt melanom, bedre kjent som føflekkreft.

«Hun ringte meg i dag for å fortelle at hun hadde fått en veldig aggressiv variant av føflekkreft som allerede hadde spredd seg til lymfeknutene», skriver neglestylisten, som har fått kvinnens tillatelse til å spre budskapet videre.


Saken fortsetter under bildet
negl
Foto: Skjermdump

Viktig med tidlig diagnose
Hun oppfordrer nå folk til å være oppmerksomme hvis det er forandringer på neglene.

«Som oftest er det ikke noe å bekymre seg for, men av og til kan det være tegn på svært alvorlig sykdom. Vær snill og hold et øye med tær og fingre til dine eldre – og til dine kjære som ikke er i stand til å merke forandringer på neglene. Å få diagnosen tidlig kan utgjøre allverdens forskjell!»

Ifølge Kreftforeningen er kreft under finger- eller tånegl en svært sjelden, men alvorlig form for kreft.

– Ifølge Kreftregisteret utgjør den rundt én prosent av tilfellene av malignt melanom årlig i Norge, altså under fem tilfeller, sier presserådgiver Arild Domaas i Kreftforeningen til TV2, som først omtalte saken i Norge.

I 2015 ble det i Norge oppdaget 2001 nye tilfeller av føflekkreft.


Flere kanaler