KREDITTKORT: Mange unge bruker penger de ikke har, og inkassoselskapene ser en kraftig vekst i antall saker.
KREDITTKORT: Mange unge bruker penger de ikke har, og inkassoselskapene ser en kraftig vekst i antall saker. Foto: Shutterstock
Antall inkassosaker fra forbrukslån og kredittkort har vokst med 30 prosent på ett år, skriver Dagens Næringsliv.

Kan få konsekvenser
Nordmenn har i følge Finanstilsynet rundt 90 milliarder kroner i forbrukslån per mai i år. Dette er en økning på 11 prosent på ett år. Til sammenligning er boliglånsveksten på fire-fem prosent årlig.

Administrerende direktør, Anette Willumssen i Norges største inkassoselskap, Lindorff, sier til DN at de nå ser et trendskifte.

– Utviklingen er et varsko om at man bør passe bedre på, sier Willumssen, men legger også til at veksten innen forbrukslån skjer fra historisk lave nivåer.

Inkassoselskapet Kredinor forteller at de ser en særlig økning i antall inkassosaker blant personer mellom 18 og 25 år.

De unge er velutdannet og flinke på sosiale medier, men kunnskapen om personlig økonomi er helt åpenbart ikke bra nok, sier administrerende direktør i Kredinor, Tor Berntsen, til DN.

Han påpeker at en inkassosak kan påvirke lånemuligheter senere i livet, og at det kan føre til at bankene avslår en søknad om boliglån i etableringsfasen.

Burde straffes
Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, sier til DN at han mener det er viktig å begrense bruken av forbrukslån for å sørge for god inntektsfordeling.

– Misbruk av forbrukslån er en veldig viktig kilde til finansiell ustabilitet og sosiale problemer for den enkelte, sier Andreassen.

Han legger til at han mener kredittselskaper som driver med aggressiv reklame burde kunne straffes. Alternativt burde Finanstilsynet utvikle kjøreregler for bransjen, mener sjeføkonomen.

Flere saker

Vinn TV-pakke verdt 50.000,-
Vinn TV-pakke verdt 50.000,- Mandag 30.03 2020
Christers luksuspizza
Christers luksuspizza Fredag 03.04 2020
Flere kanaler