E-DOKTOR: Turen til legen kan fortone seg nokså annerledes i nær fremtid.
E-DOKTOR: Turen til legen kan fortone seg nokså annerledes i nær fremtid. Foto: Shutterstock
For ti år siden var MySpace på topp av sosiale medier, og Nokia-telefoner var moderne. Det fantes ingen apper for bilderedigering, nedlasting av musikk og Siri var ikke der å snakke med.

Huffington Post gjorde en undersøkelse i 2015 om hvordan teknologien kom til å forandre måten vi eldes på det ti neste årene. Imens denne undersøkelsen pågikk, fant de ut at mye allerede pågår. Nå lurer de på når selvdrevne biler vil være klare. 

De mener at all den nye teknologien som er og som vil komme, vil hjelpe oss i aldringsprosessen med helse og sikkerhet. 

teknologi
SHOPPING: Butikkene er i lenger de en en gang var. Foto: Shutterstock

Her er 8 ting som vil være med å hjelpe oss:

1. Snakkende gateskilt
Synet blir dårligere jo eldre vi blir, og mørkekjøring blir et problem. GPS-systemer har gitt oss mer sikkerhet for å komme seg frem, men det som ville vært midt i blinken er snakkende gateskilt som kunngjør seg selv via Bluetooth når vi nærmet oss destinasjonen vi har valgt. 

2. Selvdrevne biler
Kanskje dette er rett rundt hjørnet? Bilteknologien jobber for å få oss til å bli tryggere sjåfører. Selvdrevne biler kunne hjulpet eldre til å holde seg på veien lengre. Biler i fremtiden vil ha muligheten til å kjenne igjen utrygg kjøring, eller hvis sjåføren ikke er oppmerksom. Dermed vil bilen gjøre automatiske justeringer for å styre unna mulige ulykker.

3. Doktoren kan ta deg imot nå - på Skype
Legetimer på video er allerede blitt introdusert for de som ikke bor like sentralt. Vi tror at denne trenden vil bli mer vanlig i Norge også, og at den vil fortsette å utvikle seg. En dag vil vi kanskje si «Husker du da vi måtte dra til legekontoret?» akkurat som vi nå sier «Husker du da legen kom på hjemmebesøk?»

Saken fortsetter under bildet.
Teknologi
VIRTUELL VIRKELIGHET: Verden blir stadig mindre, og nå kan du enkelt tre inn i en annen virkelighet. Foto: Shutterstock

4. Overvåking av pasient via fjernkontroll
Man kan selv sjekke glukose nivået og sende det til legen. En kan også sjekke vekt, hjerte og blodtrykk ved bruk av ulike enheter som direkte blir sendt til din lege. Men de fleste gangene man tar dette i bruk må man fysisk dra til legen. Dette blir også forandringer på. Det og ikke trenge å dra til legen vil også si at man kan spare mye penger.

5. Digital journal
Det å ha flere forskjellige leger på samme side er et stort pluss. Resultater på tester kan bli delt digitalt med andre leger og familie, dette slik at alle har den samme informasjonen foran seg. Det er lettere å få andre meninger når alt du trenger å gjøre er å sende testresultatene til en annen lege gjennom en sikker tilkobling. Spesialister som er i andre byer eller land kan rådføre med hverandre. Vi kommuniserer elektronisk i disse dager uansett, så hvorfor ikke bruke teknologien til dette også?

6. Roboter som omsorgspersoner
En japansk ingeniør har utviklet en «Robot-Teddybjørn». Den ser bedårende ut og er ment til å utføre oppgaver som å løfte en eldre person ut av sengen og hjelpe dem til å stå opp eller sette seg i en rullestol. Helsearbeidere i andre land har begynt å øve seg sammen med pasienter ved å utføre disse oppgavene med roboten ca. 40 ganger iløpet av en dag.

Saken fortsetter under bildet.
Robear
HJELPEPLEIER: Din neste pleier kan være skapt av mennesker. Foto: AFP

7. Lys, lys og mer lys. 
En ting er at restauranter vil sette en romantisk belysning med stearinlys, men dette gjør at vi ikke kan lese menyene deres. Se opp for LED lys som dukker opp steder du ikke hadde forventet det - inkludert på toppen av listen over spesialiteter som kokken anbefaler i kveld. Det finnes til og med en Ralph Lauren veske med LED lys på innsiden slik at det blir lettere å fiske etter kulepennen du aldri finner.

8. Barnepiker ut - sikkerhetssensorer inn.
Fremtidige sensorer vil ta opp informasjonen rundt livsstilen, vanene og mønstrene dine. Det vil være sensorer som advarer deg hvis moren din ikke har sett på TV`en iløpet av to dager. Da vil du og sensoren allerede vite fra før av at hun aldri ville ha gått glipp av Hotel Cæsar. Hva med en pute-dispenser som varsler moren din at hun har gått glipp av to episoder? Bevegelsessensorer overvåker hastigheten og bevegelsen i hele huset, og kan gi beskjed til omsorgspersonen hvis noe ikke stemmer. 

Alt det er å si - velkommen til fremtiden!

Flere kanaler