FOLKEFEST: Her er noen tips til hvordan ta gode mobilbilder i kaoset på 17. mai.
FOLKEFEST: Her er noen tips til hvordan ta gode mobilbilder i kaoset på 17. mai. Foto: NTB scanpix
Selv om dagens smartelefoner er blitt enormt avanserte, så er det fortsatt slik at bildene ikke blir bedre enn det fotografen er.

De fleste bilder som tas i disse dager er ikke med et Canon eller Kodak-kamera, men heller en iPhone, så er det mye å hente på å lære fra de beste.

Og hva er vel ikke bedre enn å lære fra produsenten selv, nå har nemlig Apple delt en haug med tips på sine hjemmesider og som korte videosnutter på Youtube.

Bilder i farta
Det er begrenset hvor fort et 17. mai-tog beveger seg. Men det er ingen tvil om at det er mye bevegelse, så derfor kan dette tipset være nyttige for å forevige poden med flagget på den store dagen.

Bilder uten blits
Mangel på lys er fortsatt en av mobilkameraenes største fiender, men det finnes noen triks man kan gjøre for å utnytte det lille lyset som er. 

Et tips er å sørge for at du har ryggen til en eventuell lyskilde, slik at lyset treffer den som skal bli avbildet først.Bruk hodet når du tar bilder av barn
Det er noen ting vi voksne må være klar over når vi tar bilder av våre egne og andres barn. I et stort barnetog er det svært vanskelig å unngå at andre også kommer med i bildet, men tommelfingerregelen er at man alltid skal spørre om lov før man deler bilder av andre.

I følge nettstedet Barnevakten.no er det fint om man også spør barna selv, og ikke bare de foresatte, før man deler bildet.

– Hvis man ønsker å ta bilder av barn, så må man huske å spørre foreldrene om lov. Men i tillegg er det viktig å spørre barnet også. Da er man gode rollemodeller og lærer barn viktigheten av å spørre om lov når de igjen skal ta bilder, sier seniorrådgiver Guro Skåltveit i Datatilsynet til Barnevakten.no.

Hun sier videre at man selvsagt ikke trenger spørre hele 17. mai-toget om lov til å dele bildet, så lenge det er selve toget som er i fokus. Det er først når man tar nærbilder av de i toget at man skal spørre om lov før man legger ut.

Flere kanaler