BRUK HODET: En smarttelefon er et fantastisk redskap, men tenk deg om før du hiver deg med på alle trender der ute.
BRUK HODET: En smarttelefon er et fantastisk redskap, men tenk deg om før du hiver deg med på alle trender der ute. Foto: Apple
Fra tid til annen blir vår digitale verden bitt av forskjellige basiller.

Noen av dem er svært positive, som den hvor man skulle kaste en bøtte med iskaldt vann over hodet og gi penger til ALS-forskning, mens andre rett og slett bare er teite.


Men trenden som danske MX skriver om er ikke bare dum, men også potensielt ulovlig.


Den går ut på at folk prøver å lure andre til å si «108» til taleassistenten Siri – med det resultat at telefonen ringer til nødetaten.

Telefonnummer 108 er nødnummeret i India, men iPhonen vil ringe det lokale nødnummeret uansett hvor du er i verden, også i Norge.

Om du sier tallene til Siri, vil imidlertid ikke telefonen ringe med én gang, ettersom det er lagt inn en forsinkelse på fem sekunder. Men følger du da ikke med, blir du satt over til en alarmsentral.


Politidistrikt advarer
Av én eller annen grunn har tulletellefoner til nødetater pågått i årevis, men de siste årene har også disse telefonene kommet via taleassistenter på mobiltelefoner.

I 2015 advarte sheriffen i Snohomish County i delstaten Washington i USA mot trenden, også den gang på Twitter.


I Norge kan man bli straffet med fengsel i opptil seks måneder for å «misbruke nødsignaler», som det heter i straffelovens paragraf 187.
Flere kanaler