GAMMEL OG GOD?: Hvis du opplever at din gamle telefon ikke er like rask som før er du ikke alene. Grunnen til det er neppe at telefonen er utslitt.
GAMMEL OG GOD?: Hvis du opplever at din gamle telefon ikke er like rask som før er du ikke alene. Grunnen til det er neppe at telefonen er utslitt. Foto: Ap
Det forklarer data- og mobilekspert ved NTNU, Magnus Jahre, til Adressa.no. Han mener at man på ingen måte er paranoid hvis man føler at datamaskinen eller mobilen går tregere og tregere etter hver nye oppdatering. 

– Utviklere vil ofte tilpasse programvaren til de nyeste mobil eller PC-modellene på markedet, som gjerne er betydelig kraftigere og raskere enn de gamle, sier Jahre til avisen. 


Han mener ikke at mobilen din blir dårligere av oppdateringer, men at den blir tregere ettersom programvaren bruker flere ressurser. Likevel er nok ikke løsningen å la være å oppdatere. 

– Ytelsen blir nok verre, men den viktigste grunnen til å oppdatere er jo for å tette sikkerhetshull, forklarer Jahre.

Magnus Jahre
EKSPERT: Magnus Jahre er ikke i tvil om at det er oppdateringene som gjør at telefonen din går treigt. Foto: NTNU/Kai Dragland


Dersom du ønsker å bringe telefonen eller dataen tilbake til sitt gamle, raske seg er ikke det nødvendigvis så enkelt. Du kan gjenopprette fabrikkinnstillingene, men du vil slite med å få tak i gamle programvare-versjoner, skriver Adressa.no. 

– Man vil nok uansett oppleve ytelsen som dårligere enn man husker, fordi man i mellomtiden er blitt vant til å bruke nyere maskiner med bedre ytelse, forteller Jahre til avisen. 


Flere kanaler