FØRSTE: Nå avdøde Steve Jobs viste frem Apples iPhone 9 januar 2007.
FØRSTE: Nå avdøde Steve Jobs viste frem Apples iPhone 9 januar 2007. Foto: AFP
I dag er det ti år siden Steve Jobs viste frem den første iPhone-telefonen fra Apple i San Fransisco, og resten er som kjent historie.

For sjeldent har et produkt, både direkte og indirekte, forandret livene til mennesker verden rundt, som iPhone har gjort, forteller teknologikommentator i Coxit PR Magnus Brøyn.

– iPhone brøytet veien for det digitale og sosiale livet vi alle tar for gitt i dag, forteller Brøyn, som legger til at da telefonen kom var den årevis foran konkurrentene.Apple tok mobilindustrien på sengen da de gjorde internett på mobilen, musikk på øret og berøringsskjerm helt vanlig for folk flest, i en tid da andre selskaper fortsatt knapt hadde tenkt tanken på en touchskjerm.


Særlig finske Nokia fikk merke den nye hverdagen, og etter noen år var den finske giganten nærmest borte fra markedet.

Søkegiganten Google kastet seg også inn i mobilkrigen, og den dag i dag er det mobiler med enten Appels iOS eller Googles Android som dominerer markedet totalt.

Omsetter for ufattelige summer
Med iPhone ble vi også skikkelig introdusert for apper, og da App Store ble lansert i 2008 ble en helt ny industri født samtidig. Det blir selvsagt bare spekulasjoner, men kanskje ville aldri selskaper som AirBnB og Über sett dagens lys, om ikke iPhone hadde blitt den suksessen den ble.

App-industrien er blitt enorm, og i 2016 utbetalte Apple ufattelige 160 milliarder kroner til apputviklere, i følge selskapet selv.

Og med suksessen til den nye telefonen, gikk Apple fra å være et selskap som lagde litt kuriøse datamaskiner, til å være et av verdens største selskaper, uansett kategori.

– Må utvikle seg
Det er vanskelig å se for seg hvordan vi bruker teknologi om ti år, men skal Apple ha samme posisjon som de har i dag, må de satse mer på nyvinninger i fremtiden, mener Magnus Brøyn.

– Da iPhone kom var det en revolusjon, men etter det har vi bare sett evolusjoner, sier Brøyn som mener Apple snart må bli innovative igjen.

– Apple må på epleslang igjen, hente inspirasjon fra andre, og utvikle helt nye produktkategorier, slik de gjorde det med iPod, iPhone og iPad, avslutter Brøyn.


Iphone
GULLGRUVE: Disse telefonene har gjort Apple til et av verdens største selskaper. Foto: Apple
Flere kanaler