GAMLE MINNER: Slik så kabalen ut i en av sine tidlige versjoner.
GAMLE MINNER: Slik så kabalen ut i en av sine tidlige versjoner. Foto: Abel Cheung/Flickr/flic.kr/p/6cm45R
De aller fleste av oss har brukt noen timer på å spille kabal, minesveiper eller hjerter på PCen. For noen var det kanskje i mangel på bedre alternativ, men for andre var det tidsfordriv av høyeste kvalitet. 

De enkle Windows-spillene var fast inventar fra 1990 da Windows 3.0 ble lansert med den aller første versjonen av «Microsoft Solitaire», skriver nettstedet Mentalfloss.

Men hvis du tror at spillene ble laget for å underholde folk, tar du grundig feil. Grunnen var langt mer utspekulert enn som så. 

Saken fortsetter under bildet
kabal
UTVIKLING: I 2001 kom Windows XP på markedet. I den versjonen så kabalen slik ut. Foto: Abel Cheung/Flickr/flic.kr/p/99r4ye


Læremester
Da mange begynte å skaffe seg datamaskiner på tidlig 90-tall var det viktig for Windows å lære opp folk til å bruke musepekeren på riktig måte. Og svært pedagogisk kom de opp med løsningen om å lære opp folk gjennom lek og moro. 

Kabal ble derfor skapt for at folk skulle lære seg «drag and drop». Det å ta tak i noe med musepekeren - for deretter å dra det og slippe det et annet sted. 

Saken fortsetter under bildet
kabal
FAVORITT: Mange arbeidsplasser måtte fjerne kabalen fra jobbmaskiner fordi folk kun spilte kabal på jobb. Denne versjonen er fra Windows 7 som kom i 2009. Foto: Abel Cheung/Flickr/flic.kr/p/5WpsRA


Publikumsfavoritt
I 1992 kom det ut en ny versjon av Windows, 3.1. 

Nok en gang ble den samme taktikken brukt, men denne gangen ønsket man å lære folk forskjellen mellom høyre- og venstreklikk. Slik ble spillet «Minesweeper» skapt. 

Dette spillet var også en viktig faktor i arbeidet med å gi folk bedre presisjon når de beveget musepekeren. 

Saken fortsetter under bildet
Minesweeper
MUSEKLIKK: Da spillet «Minesweeper» kom i 1992 var det hovedsakelig for å lære folk å bruke venstre- og høyreklikk på musepekeren. Foto: Skjermdump

Så kan man spørre seg hvorfor ikke spillene ble fjernet når målene var oppnådd. Grunnen er enkel; folk elsket spillene! Hver gang Microsoft forsøkte å fjerne dem, kom det store protester fra de som testet produktet, skriver Mentalfloss. 

Først 2012 lanserte Microsoft den første Windows-pakken (8) uten kabal, minesveiper og hjerter, men i den hittil siste versjonen, Windows 10, er kabalen tilbake i standardmenyen. 

Du kan med andre ord fortsatt jobbe med musepekerferdighetene dine. 


Flere saker

Krever turistskatt for å håndtere turismen Norsk reiseliv vil ha turistskatt for å håndtere økende turisme. Torsdag 16.01 2020
Flere kanaler