IqW34"@: Mange passord er vriene å huske - og mindre trygge enn andre
IqW34"@: Mange passord er vriene å huske - og mindre trygge enn andre Foto: Shutterstock
Mannen bak de kompliserte passordene, Bill Burr (72), angrer på at han var med på å innføre kompliserte passord på mail, internett og sosiale medier.

I en artikkel på digi.no beklager han til alle. 

– Rådene har i stor grad vist seg å være feil. Jeg angrer på mye av det jeg gjorde, sier mannen som utarbeidet rapporten fra Det Nasjonale Instituttet for Standarder og Teknologi i USA. Det er den rapporten som i dag har ført til at de fleste av oss må lage passord med minst 8 tegn, minst en stor bokstav, et spesialtegn, ett tall osv.

Enklere er tryggere
Ikke bare er de kompliserte passordene vanskelige å huske, de viser seg å være mindre trygge enn enklere varianter. Ifølge en beregning digi.no har gjort, tar det noen dager å knekke koden "!z0@tb4F", mens det tar århundrer å knekke en enkel setning som "Erlend, en pinnekaster!".


Unødvendig å bytte ofte
I tillegg til at de kompliserte passordene fører til at folk glemmer de, blir de også ofte kun byttet ut med like variasjoner. Noe som gjør sikkerheten dårligere.

I tillegg mener dataekspert Per Thorsheim at vi bytter passord alt for ofte. Bill Burr anbefalte hyppige passordbytter i sin rapport.

– Om vi klarer å overbevise folk til å lage et langt og sikkert passord er vi langt på vei. Når folk spør meg hva et godt passord er, så sier jeg at de skal skrive en setning. Det spiller ingen rolle hvor lang den er, for en setning inneholder ofte flere ord, sier Thorsheim til digi.no.

Flere saker

KS: - Må skrote forslag fra om skattelegging av vannkraftverk Kraftkommuner frykter at de mister store inntekter hvis skatteleggingen av vannkraftverk endres. Tirsdag 14.01 2020
Krever turistskatt for å håndtere turismen Norsk reiseliv vil ha turistskatt for å håndtere økende turisme. Torsdag 16.01 2020
Flere kanaler