SMART-HØYTTALER: Sonos og Bose har sikkerhetshull som gjør det mulig for hackere å «ta over» høyttalerne.
SMART-HØYTTALER: Sonos og Bose har sikkerhetshull som gjør det mulig for hackere å «ta over» høyttalerne. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix
Nordmenn er glade i digitale dingser, og stadig flere av oss fyller hjemmene våre med teknologi som skal gjøre hverdagen både mer underholdende og enklere. I fjor kjøpte vi for eksempel smartarmbånd og smartklokker for 1,2 milliarder kroner.

Men det globale IT-selskapet Trend Micro, som jobber med sikkerhetsløsninger på nett, har nylig avslørt en ubehagelig nyhet om smarthøyttalere.

I en fersk rapport skriver selskapet at høyttalere fra de populære merkene Sonos og Bose har sikkerhetshull som gjør det mulig for hackere å «ta over» høyttalerne, skriver TV 2.


Unngå standard passord
– Sonos og Bose sine smarthøyttalere er svært populære i Skandinavia.

Det sier kommunikasjonssjef i Trend Micros Norge, Karianne Myrvold til kanalen.

– Mange av disse er åpne enheter eller har standard passord som er enkle for kriminelle å finne ut av, sier hun.

Ifølge Trend Micro er det modellene Bose Soundtouch, Sonos Play:1 og Sonos One som er utsatt for hackingen. 

Sonos One kan man koble til stemmestyringssystemet Alexa, som er lansert via Amazon i enkelte land. I verste fall kan hackere få systemet til å prate med seg selv og gi kommandoer, ifølge Trend Micro.

høyttaler
HØYTTALER: Vi fyller hjemmet med digitale dingser - men er det så lurt? Foto: Shutterstock

Alvorlige konsekvenser
Myrvold sier til TV 2 at hvis noen får tilgang til enhetene dine kan de kommandere den til å utføre ting. Dermed kan hackingen få humoristiske konsekvenser, der noen for eksempel kan slå av og på et smartlys i hjemmet ditt.

Men hackermetoden kan også gjøre det mulig å få tilgang til og kommandere andre smartenheter i et hjem, for eksempel smart-tver, smartlåser og overvåkingskameraer. Da blir det langt mer alvorlig.

– Man kan jo se for seg scenarioer hvor hackere kommanderer smartlåser i en bolig til å åpne seg. Da begynner det å bli farlig, uttaler hun til TV 2.

Trend Micro har informert både Sonos og Bose om funnene i rapporten. Sonos skal ha tettet sikkerhetshullet, mens Bose ikke har svart på selskapets henvendelse.


Flere kanaler