SMART-HØYTTALER: Sonos og Bose har sikkerhetshull som gjør det mulig for hackere å «ta over» høyttalerne.
SMART-HØYTTALER: Sonos og Bose har sikkerhetshull som gjør det mulig for hackere å «ta over» høyttalerne. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix
Nordmenn er glade i digitale dingser, og stadig flere av oss fyller hjemmene våre med teknologi som skal gjøre hverdagen både mer underholdende og enklere. I fjor kjøpte vi for eksempel smartarmbånd og smartklokker for 1,2 milliarder kroner.

Men det globale IT-selskapet Trend Micro, som jobber med sikkerhetsløsninger på nett, har nylig avslørt en ubehagelig nyhet om smarthøyttalere.

I en fersk rapport skriver selskapet at høyttalere fra de populære merkene Sonos og Bose har sikkerhetshull som gjør det mulig for hackere å «ta over» høyttalerne, skriver TV 2.


Unngå standard passord
– Sonos og Bose sine smarthøyttalere er svært populære i Skandinavia.

Det sier kommunikasjonssjef i Trend Micros Norge, Karianne Myrvold til kanalen.

– Mange av disse er åpne enheter eller har standard passord som er enkle for kriminelle å finne ut av, sier hun.

Ifølge Trend Micro er det modellene Bose Soundtouch, Sonos Play:1 og Sonos One som er utsatt for hackingen. 

Sonos One kan man koble til stemmestyringssystemet Alexa, som er lansert via Amazon i enkelte land. I verste fall kan hackere få systemet til å prate med seg selv og gi kommandoer, ifølge Trend Micro.

høyttaler
HØYTTALER: Vi fyller hjemmet med digitale dingser - men er det så lurt? Foto: Shutterstock

Alvorlige konsekvenser
Myrvold sier til TV 2 at hvis noen får tilgang til enhetene dine kan de kommandere den til å utføre ting. Dermed kan hackingen få humoristiske konsekvenser, der noen for eksempel kan slå av og på et smartlys i hjemmet ditt.

Men hackermetoden kan også gjøre det mulig å få tilgang til og kommandere andre smartenheter i et hjem, for eksempel smart-tver, smartlåser og overvåkingskameraer. Da blir det langt mer alvorlig.

– Man kan jo se for seg scenarioer hvor hackere kommanderer smartlåser i en bolig til å åpne seg. Da begynner det å bli farlig, uttaler hun til TV 2.

Trend Micro har informert både Sonos og Bose om funnene i rapporten. Sonos skal ha tettet sikkerhetshullet, mens Bose ikke har svart på selskapets henvendelse.


Flere saker

Må sørge for økt bemanning Hvis ikke forholdene for landets jordmødre bedres, vil det få alvorlige konsekvenser for de fødende. Fredag 16.08 2019
Flere kanaler