HJELP: Det er ikke alltid like lett å merke om man har blitt hacket eller ikke. Med dette hjelpemiddelet kan du enkelt sjekke.
HJELP: Det er ikke alltid like lett å merke om man har blitt hacket eller ikke. Med dette hjelpemiddelet kan du enkelt sjekke. Foto: Shutterstock
I sommer gikk Telenor ut og advarte mot hackere som blant annet har stjålet millioner av passord på LinkedIn. Passordene blir tilgjengeliggjort for andre hackere og kriminelle og kan deretter misbrukes, skriver Telenor på sine nettsider. 

– Konsekvensen av å bli hacket og få passord og personinfo stjålet er innbrudd i tjenesten de har fått passordet ditt til, eller innbrudd i andre tjenester der du har brukt samme passord. Informasjonen kan også brukes til svindel, forklarer sikkerhetsanalytiker i Telenor, Jan Roger Wilkens, til nettsiden.

Nå kan du enkelt sjekke om du har blitt hacket ved å følge denne linken og deretter skrive inn din epostadresse. Hvis det viser seg at du har blitt hacket er det ikke sikkert du vil merke noe, men det kan være lurt å ta noen grep.

Saken fortsetter under bildet
Hacket
HACKET?: På denne nettsiden kan du enkelt sjekke om du har blitt hacket. Foto: Skjermdump haveibeenpwned.com


– Dersom du bruker det samme passordet på viktige tjenester som e-post, ville jeg i det minste skiftet der, råder Wilkens.

Han har gitt tre tips til Telenors side «Jobb smartere» for å gjøre passordene dine bedre og lettere å huske.

*Ikke bruk favortittartistens navn som passord. Bruk heller alle forbokstavene i første strofe i favorittlåta.
*Ikke bruk kattens navn som passord. Bruk en setning som beskriver katten.
*For forskjellige passord på de ulike stedene - bruk flere låter av samme artist, flere beskrivende setninger om katten. Vær kreativ innenfor rammer bare du forstår. 

Flere kanaler