FREM ELLER TILBAKE?: Søndag stilles klokka, men hvilken vei?
FREM ELLER TILBAKE?: Søndag stilles klokka, men hvilken vei? Foto: Shutterstock
Natt til søndag klokken 02:00 starter sommertiden. En god huskeregel er at du alltid skal stille klokken mot sommeren. Siden vi er i mars, skal altså klokken stilles fremover. Det betyr at du får en time kortere søvn natt til søndag, dersom du skal rekke noe den dagen.

Nøyaktig
I Norge er det Justervesenet som holder styr på hvor mye klokka er. De generer norsk tid ved hjelp av fire atomklokker som måles mot GPS og mot hverandre. Hele tiden.

I verden er det det Internasjonale byrået for mål og vekt i Paris som har kontroll over nøyaktig hvor mye klokka er. Basert på data fra 400 atomklokker fordelt på 73 laboratorier rundt om i verden kan de måle tiden med en nøyaktighet på 1 mikrosekund!

Tyskerne var først
Sommertid ble innført under første verdenskrig. Først i Tyskland i 1916, deretter fulgte mange andre land etter. Ideen var å utnytte soltimene bedre og å spare strøm. I dag er nok det beste argumentet at vi får en time ekstra sollys om kvelden.

Motstand
I dag er ordningen omstridt. Russland avskaffet sommertid i 2011, mens kranglingen om sommertid er høylytt f.eks. i USA. Også i Norge diskuteres det om vi skal stille klokka eller ikke. En av motstanderne er søvnforsker.

– Jeg synes det burde avskaffes, sier Ståle Pallesen til forskning.no. Han er professor og søvnforsker ved universitetet i Bergen.

Noe forskning viser at timen vi mister når vi går over til sommertid kan skape helseproblemer. Vintertid er mindre problematisk.

– Det blir som å plutselig forflytte seg en tidssone. Det går greit å flytte seg mot vest, når klokken stilles bakover. Hvis du reiser mot øst og klokken stilles framover kan det være slitsomt å tilpasse seg, siden du mister timer og døgnet blir kortere.

LES OGSÅ: Nordmenn vil avskaffe sommertid

Flere saker

Vinn TV-pakke verdt 50.000,-
Vinn TV-pakke verdt 50.000,- Mandag 30.03 2020
Christers luksuspizza
Christers luksuspizza Fredag 03.04 2020
Flere kanaler