IKKE FORNØYD: Tonje Brenna reagerer på tilbudet om «fiksing» av sår og kviser på barna. Fotografen avviser kritikken.
IKKE FORNØYD: Tonje Brenna reagerer på tilbudet om «fiksing» av sår og kviser på barna. Fotografen avviser kritikken. Foto: Privat/Arbeiderpartiet
Et bestillingsark fra fotograf Studio G har skapt stor debatt det siste døgnet.

Det er mor og Ap-politiker Tonje Brenna som har dratt i gang diskusjonen, etter at hun hentet sin fire år gamle sønn i barnehagen tirsdag.

Tilbyr seg å fjerne sår og kviser
Der fikk hun med seg et ark som ble gitt til foreldrene i forbindelse med den forestående barnehagefotograferingen.

På nedre del har fotografen laget et punkt der foreldrene kan krysse av: «Ønsker dere at Studio G skal fjerne sår/kviser på portrettbildene? Kryss av for ja eller nei»

Brenna ble opprørt over det hun leste, og la derfor ut et innlegg på Facebook.

«Høst og tid for fotografering i barnehagen. Men nei, Studio-G Fotografene, selvfølgelig vil jeg ikke at sår/kviser skal fjernes fra bildene! Skal vi virkelig uttrykke ovenfor de aller yngste ungene våre at utseendet deres må fikses på når vi tar bilder av dem? Ærlig talt, hva er det for noe!?

I en verden av filter og redigerte og retusjerte og glansede og korrigerte bilder hadde det vært deilig med et minne om poden som faktisk er helt ekte. For en gangs skyld.»

– Jeg syns det var veldig spesielt å be alle foreldre i barnehagen ta stilling til om vi ønsker å retusjere bilder av barna våre, og det attpåtil før bildet er tatt. Barna våre er fine som de er, med snørr og gørr og skrubbsår. Kommer det med på bildet, så er det fordi det var sånn det var den dagen. Det kan vi la være sånn, sier Tonje Brenna til P4.

LES OGSÅ: Sykepleier ber nybakte mødre droppe Facebook

– Forkastelig kritikk
Daglig leder i Studio G-fotografene, Gisle Lian Olsen, har ingen problemer med å forsvare praksisen. Han har i stedet karakterisert kritikken som «forkastelig» og «storm i vannglass».

– Vi er opptatt av fornøyde kunder. Vi ville aldri tilbudt retusjering av et barnehagefoto på grunn av utseendet til barnet. Men tidligere har kunder reagert på at vi ikke har fjernet snørr, brødsmuler og mat mellom tennene, søvn og verk i øynene, sår på haken og pannen – slike ting. Hadde vi ikke gitt kunden denne valgfriheten, hadde vi ikke gjort jobben vår godt nok, sier en opprørt Olsen til Aftenposten.

Brenna mener hun som potensiell kunde må få si hva hun mener.

– Jeg tror vi har godt av å diskutere dette og bli mer bevisst på det. Både vi som voksne som gjerne fikser litt på bilder av oss selv, og fotografer som tilbyr å ta bilder av barnehagebarn, sier Brenna.

LES OGSÅ: Slik gikk det da treåringen selv fikk bestemme antrekk på barnehagefotograferingen


Flere kanaler