GIR SEG: Vigdis Jarness Reisæters frustrerte innlegg har nådd titusener.
GIR SEG: Vigdis Jarness Reisæters frustrerte innlegg har nådd titusener. Foto: Privat
Vigdis Jarness Reisæter (37) har sett seg lei på at hun ikke får gitt pasientene den omsorgen de har krav på. Nå velger hun å si opp jobben på et sykehjem i Oppegård i Akershus.

«Jeg er skremt over å se at avstanden mellom hva vi burde gjøre, og hva vi faktisk har tid til å gjøre blir større for hver dag. Skremt over å oppleve på kroppen at alle innstramminger i budsjettene gjør at vi som sykepleiere stadig blir pålagt flere arbeidsoppgaver og større ansvar samtidig som arbeidsvilkårene våre blir dårligere», skriver Reisæter i et Facebook-innlegg som har gått viralt.

Reisæter, som har vært sykepleier i nesten 10 år, sier det er tungt å oppleve at hun og kollegene jobber stadig hardere - men likevel ikke strekker til.

«Ofte står vi helt alene om oppgaver og ansvar, uten at lønningene våre blir hevet av den grunn. Vi bokstavelig talt løper for å gjøre en best mulig jobb og likevel får ikke de eldre den forsvarlige helsehjelpen de har krav på, og mange av dem tør jeg påstå lever uverdige liv. Å aldri strekke til, uansett hvor hardt man jobber, er en tung bør å ta med seg hjem etter endt vakt», forteller 37-åringen.

Ville gi et ekte bilde
Facebook-innlegget er i skrivende stund likt og delt mer enn 20.000 ganger.

– Jeg valgte å legge det ut fordi jeg er så frustrert over at dette faktisk er virkeligheten på mange sykehjem i helse-Norge i 2018. Denne realiteten står tusenvis av hardtarbeidende sykepleiere i hver eneste dag uten å bli hørt. Jeg hadde behov for å gi et ekte bilde på hvordan situasjonen er for mange sykepleiere rundt omkring, sier Reisæter til P4.

Flere medier har skrevet om Reisæters ærlige oppgjør med helsesektoren, og hun har fått massevis av tilbakemeldinger fra kjente og ukjente som er enig i virkelighetsbeskrivelsen hennes.

– Jeg hadde ikke i mine villeste fantasier trodd at det skulle nå så mange. Men det er jo fantastisk at så mange engasjerer seg! Sykepleiermangel og rovdrift av dem som er igjen på gulvet, er viktig å få på dagsorden, sier Reisæter.


– Har tatt grep
Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Bramo, sier sykepleierne gjør en fantastisk jobb. 

Hun er også enig i at det trengs langt flere.

– Vi har tatt flere grep for å øke rekrutteringen og gjøre det mer attraktivt å jobbe som sykepleier. Det har vært en betydelig vekst i antall avtalte årsverk for sykepleiere som jobber i helse- og sosialtjenestene de senere årene, sier Bramo til NRK.

LES OGSÅ: Foreldrenes gaveregler for skolebarna vekker oppsikt

Flere kanaler