FORLOVET: Den norskættede skuespilleren Michelle Williams (37) har forlovet seg.
FORLOVET: Den norskættede skuespilleren Michelle Williams (37) har forlovet seg. Foto: AFP
Den norskættede skuespilleren Michelle Williams (37) forlovet seg nylig med finansmannen Andrew Youmans. Hun var tidligere forlovet med Heath Ledger, og sammen har de datteren Matilda som nå er 12 år gammel. 

Williams fortalte i et intervju til Interviewmagazine i 2011 at hennes tipp–tipp–oldemor dro fra Norge til USA som 15-åring. Skuespilleren forteller at hun aldri har vært i Norge. 

– Vi snakket heller aldri norsk hjemme, men vi hadde ofte lefse til dessert. 

Williams er imidlertid ikke den eneste skuespilleren som har norske røtter, skal vi tro Nettavisen.

Skuespillere
Kristen Wiig, som nå er aktuell i filmen "Downsizing", har en farfar som er av norsk slekt.

Skuespiller Jean Arthur hadde norske besteforeldre. Hun ble nominert til Oscar i 1944 for sin rolle i filmen «The More the Merrier» og har en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Skuespilleren døde i 1991, 91 år gammel.

Peter Graves, eller Peter Aurness, stammer fra norske immigranter. Han er kjent for å ha spilt hovedrollen i «Mission:Impossible» på TV fra 1967–1973. Graves døde i 2010, 84 år gammel. 

Moren til Renee Zellwegger, som er kjent for rollen som Bridget Jones, Kjellfrid Irene, er født og oppvokst i Finnmark.  

Saken fortsetter under bildet
brigdet
NORSK MOR: «Bridget Jones» skuespillerens mor ble født i Norge. Foto: AP

Musikere
Det er også flere musikere som har tilknytning til Norge.

Joni Mitchell har oldeforeldre fra Norge. Foreldrene til både hennes farmor Ingeborg og hennes farfar Henry var innvandrere fra Norge.

Becks bestefar, Al Hansen, hadde norske foreldre. Beck har hatt stor suksess innen musikkverdenen med 7 plater på Billboard–listen i USA. 

Tom Waits er en av verdens mest kjente jazzmusikere. Hans mor, Alma Johnson McMurray, er av norsk avstamning. 

Mormoren til den legendariske rockemusikeren Iggy Pop var norsk.

Peggy Lee, født Norma Deloris Egstrom, har også norske aner. Fru Lee mistet sin mor da hun var fire år gammel og faren giftet seg på nytt. Det tok ikke lang tid før han dro og lot datteren være igjen med sin stemor, som fysisk mishandlet henne. Musikeren, som døde i 2002, er kjent som én av USAs mestselgende artister gjennom tidene. 

Saken fortsetter under bildet
peggy lee
MISHANDLET: Sangeren Peggy Lee ble fysisk mishandlet av sin stemor. Foto: AP

Kjendiser
Flere kjendiser kan også skryte av å ha norsk blod. 

Hotellarving og reality-kjendis Paris Hiltons tippoldefar var fra Kløfta. Faren til hennes oldefar Conrad Hilton, som grunnla den berømte hotellkjeden, var født på gården Hilton Søndre på Kløfta.

En av disse er modellen Patricia «Patti» Hansen, som giftet seg med Keith Richards i 1983. Hun var kun 14 år gammel da hun ble oppdaget av fotografen Peter Gert. Hun har blant annet vært på forsiden av magasiner som Seventeen, American Vouge og Glamour. 

Richard Mathesons foreldre Bertolf og Fanny var norske immigranter. Matheson, som døde i 2013, begynte karrieren som forfatter, før han begynte å skrive manus for film og tv. Han har blant annet skrevet novellen «I am Legend» som ble filmatisert i 2007 med Will Smith i hovedrollen. 

Matt Groening er kjent som skaperen av serien «Simpsons». Ikke bare har han norske forfedre, det ryktes også om at Mr. Burns er basert på en kjent norsk forretningsmann som har gjort klokkebusiness i USA. 

Saken fortsetter under bildet
simpson
SIMPSON: Skaperen av Simpson, Matt Groening, har norske forfedre. Foto: Reuters

Politikere
Den tidligere republikanske justisministeren i USA John Ashcroft hadde norske besteforeldre på morssiden. Han har vært guvernør og senator i Missouri. 

Sigurd Anderson var republikansk gouvernør i South Dakota fra 1951-1955 og har en flyplass oppkalt etter seg. Han ble født i Arendal og emigrerte til USA da han var tre år gammel. 

Hubert Humphrey var sønn av den norske imigranten Ragnild Kristine Sannes. Humphrey var demokrat og visepresident i USA under Lyndon Johnson. 

Saken fortsetter under bildet

Seriemordere
Det er imidlertid ikke alle norskættede amerikanere som er kjent for å ha gjort gode ting. 

Belle Sorensen Gunness ble født i Selbu i 1859 som Brynhild Paulsdatter Sørseth. Hun er en av USAs mest kjente seriemordere. Kort fortalt skal Gunness ha drept mer enn 40 personer i perioden 1884 til 1908. I følge Biography.com skal seriemorderen blant annet drept sine ektemenn, barn og fosterbarn. 

Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler