VINTERLIG: Snøkartet hos Senorge.no, som viser prognosen for 9. desember, tyder på at store deler av landet kan vente seg snø om få dager.
VINTERLIG: Snøkartet hos Senorge.no, som viser prognosen for 9. desember, tyder på at store deler av landet kan vente seg snø om få dager. Foto: Senorge.no/NTB scanpix
Med bare tre uker igjen til jul, er det mange som lurer på om været har planer om å bidra med litt ekstra julestemning til årets feiring. 

Nå kan meteorologene glede snøelskere med at det milde og grå «novemberværet» snart er en saga blott.

Fra onsdag brer kaldere luftmasser seg sørover - og sørger for en langt mer vinterlig værtype over hele landet.

– De milde luftmassene fra sør erstattes med arktisk, fuktig luft fra nord. Vi venter ingen russerkulde, som det heter på tabloidspråket, med tørr kulde fra øst. I det sentrale østlandsområdet kan det bli ned mot minus fem grader frem mot helgen, og 5 til 15 centimeter snø, forteller meteorolog ved Meteorologisk institutt, Geir Ottar Fagerlid, til Aftenposten.

Saken fortsetter under innlegget

Store deler av landet får snø allerede fra tirsdag av.

Mest blir det trolig i indre strøk i Møre og Romsdal, der meteorologene forventer 30-50 cm med snø, men også Midt-Norge og Nordland kan få mye hvit nedbør.

Saken fortsetter under bildet
snøkart
HVITT I VENTE: Snøprognosen til Senorge.no, som er utviklet av NVE i samarbeid med Meteorologisk institutt, viser at omtrent hele landet kommer til å ha snødekke 9. desember. Kartet til venstre viser reell snømengde 3. desember. Foto: Senorge.no


Hvit jul?
Langtidsvarselet viser at kaldluften blir liggende helt inn i neste uke, og da er det mye som tyder på at et høytrykk kan gi stabilt og ganske kaldt vær. 

Om det blir en hvit jul, er det imidlertid fortsatt for tidlig å si noe om.

Det kan meteorologene svare bedre på når det nærmer seg midten av desember.


Flere kanaler