UFATTELIG: Den åtte år gamle hunden Diesel hadde vært redd for fyrverkeri siden han var liten. På nyttårsaften ble det for mye for ham. – Det er ufattelig, forteller matmor Marie-Louise Arrhenius.
UFATTELIG: Den åtte år gamle hunden Diesel hadde vært redd for fyrverkeri siden han var liten. På nyttårsaften ble det for mye for ham. – Det er ufattelig, forteller matmor Marie-Louise Arrhenius. Foto: Privat
For oss tobeinte er årets siste dag en stor fest, men det er mange firbeinte rundt omkring i de tusen hjem som ikke er like begeistret for nyttårsaften. Grunnen er fyrverkeriet som blir sendt opp store deler av kvelden. 

Marie-Louise Arrhenius er en av mange hundeeiere som passer litt ekstra på når rakettene begynner å smelle, men dette året var det ikke nok. Selv mener hun at hunden Diesel (8) døde på grunn av fyrverkeri i Österåker utenfor Stockholm. 

– Diesel begynte å bli urolig for fyrverkeri allerede da han var to år og jeg har tilbrakt nyttårsaften på mange ulike steder for at feiringen skal ha vært så rolig som mulig for ham. Han har alltid vært stresset, men med mye nærhet, omsorg og oppmuntring har det gått bra, forteller Marie-Louise til P4. 

Men denne nyttårsaften skulle bli annerledes. Kvelden ble tilbrakt hos en nabo og ganske tidlig begynte det å smelle i raketter.

– Diesel var stresset. Jeg hadde gitt ham beroligende midler og var i nærheten hele tiden, men han slet med å falle til ro. Når klokken var rundt åtte la han seg ned, men da jeg gikk bort for å klappe ham forsto jeg at han var død, forklarer en trist Arrhenius. 

Saken fortsetter under bildet
Marie-Louise og Diesel
BESTEVENNER: Marie-Louise og hunden Diesel (8) hadde et svært nært forhold. På nyttårsaften døde hunden. Foto: Privat


Både hun og de andre i selskapet forsøkte å redde hunden og holdt på i en halvtime før dyreambulansen kom, men da de kom frem til dyresykehuset ble det klart at hundens liv ikke var mulig å redde. 

– Veterinæren fortalte at det var stor sannsynlighet for at det var stresset som hadde fått hjertet hans til å stanse. Det er helt ufattelig, sier en opprørt Marie-Louise.

Hun sørger over tapet av hunden som hun hadde hatt helt siden han var valp. Hun forteller at de var svært nære og at Diesel var hennes beste venn.

– Alle smellene gjennom dagen og kvelden ble for mye for ham. Om bare alle kunne holde seg til å sende opp raketter ved midnatt så hadde ikke dette trengt å skje, avslutter Marie-Louise. 


Hun får støtte fra Torill Moseng, som er president i Den norske veterinærforening. Hun forteller til VG at stressende situasjoner kan føre til forverring av helsetilstand og i verste fall død. 

– Dyrevelferdsmessig er det beste at man holder seg innenfor en tidsramme rundt klokken 24.00, dermed kan eiere kunne forholde seg til den tiden, og skjerme dyrene best mulig dersom de blir stresset, forklarer hun til avisen. 

Flere kanaler