ROYALE: Det er få ting som er overlatt til tilfeldighetene hos det britiske kongehuset.
ROYALE: Det er få ting som er overlatt til tilfeldighetene hos det britiske kongehuset. Foto: AFP
Den britiske kongefamilien er kjent for sin strenge etikette og mange uskrevne regler, og selv om mange av dem har blitt borte med årene, er det fortsatt nok å ta av.

Det amerikanske magasinet Harpers Bazaar har samlet noen av de små reglene og raritetene som blir praktisert i mer eller mindre grad.

Spise i samme tempo
* Havner du i selskap med dronningen, er det mange ting å tenke på hvis du ønsker å opptre som forventet. Man må alltid bukke eller neie for å hilse. Man kan ikke gå foran dronningen, det kan ikke engang hennes egen ektemann. I tillegg må man reise seg når dronningen kommer inn i eller forlater et rom.

* Er det middag involvert, er du nødt til å spise i dronningens tempo. Når hun starter på måltidet, kan du begynne å spise. Det samme gjelder når dronningen er ferdig med å spise; da må du også være ferdig med spise. 

* Dronningen pleier å snakke med personen på høyre side av seg under forretten, mens personen på venstre side får oppmerksomhet under hovedretten.

* Det sies at når dronningen setter håndvesken sin på bordet, bør man tenke på å avslutte samtalen. Når hun flytter vesken fra venstre til høyre side betyr det at hun vil bli ferdig med samtalen, ifølge Harpers Bazaar.

* Håndveskene brukes for at de kongelige skal slippe å hilse på ikke-royale, ifølge magasinet. Prinsesse Diana var samtidig kjent for å bruke vesken som en måte å dekke seg til på når hun kom ut av biler, for at fotografene ikke skulle få tatt uheldige bilder av henne.

* Garderobene til de kongelige kvinnene blir designet slik at det ikke skal oppstå klestabber. Små vekter er sydd inn i kanten på skjørtet eller kjolen for å unngå at det skal blåse opp. 

* Tiaraer er ikke lov til å ha på seg på dagtid, og kan ikke bæres av ugifte kvinner.

Reiseregler
* For å beskytte kongehuset, er det frarådet at to tronarvinger reiser sammen på tur. Denne regelen har prins William og hertuginne Kate valgt å bryte, ettersom de en rekke ganger har reist sammen med sønnen, prins George. Det er imidlertid sannsynlig at far og sønn vil begynne å reise hver for seg når prins George fyller 12 år.

* Man må alltid ha et sort antrekk med seg på reise, for raskt å kunne skifte til «sørgeklær». Denne praksisen ble innført etter at dronning Elisabeth var på reise i Kenya i 1952. I løpet av oppholdet fikk hun vite at faren, Georg VI, var død, men hun hadde ingen mørke antrekk i bagasjen. Dermed måtte hun vente i et fly til en sort kjole var på plass, før hun igjen kunne vise seg for offentligheten.

* Som regent trenger ikke dronningen verken pass eller førerkort. Ifølge Nettavisen skal hun imidlertid ha lært seg å kjøre bil allerede i 1945.

* Det har tidligere vært svært uvanlig for kongelige par å holde hender eller vise sin kjærlighet i offentligheten. For mye kroppkontakt kan nemlig støte den mer konservative delen av befolkningen, heter det. Prins Harry og hertuginne Meghan har imidlertid vist flere ganger at de ikke er redde for å utfordre denne uskrevne regelen.

* Prins George (5) viser seg alltid i shorts, uansett årstid. Ifølge en etikette-ekspert William Hanson er årsaken at bukser fra gammelt av blir oppfattet som middelklasse- eller forstadsaktig. Ifølge ham kan prinsen og andre gutter fra overklassen ta på seg bukser når de er omtrent åtte år gamle.


Flere saker

400 hunder drept av ulv 400 hunder har blitt drept av ulv i Skandinavia de siste 23 årene. Mandag 04.11 2019
Flere kanaler