ROYALE: Det er få ting som er overlatt til tilfeldighetene hos det britiske kongehuset.
ROYALE: Det er få ting som er overlatt til tilfeldighetene hos det britiske kongehuset. Foto: AFP
Den britiske kongefamilien er kjent for sin strenge etikette og mange uskrevne regler, og selv om mange av dem har blitt borte med årene, er det fortsatt nok å ta av.

Det amerikanske magasinet Harpers Bazaar har samlet noen av de små reglene og raritetene som blir praktisert i mer eller mindre grad.

Spise i samme tempo
* Havner du i selskap med dronningen, er det mange ting å tenke på hvis du ønsker å opptre som forventet. Man må alltid bukke eller neie for å hilse. Man kan ikke gå foran dronningen, det kan ikke engang hennes egen ektemann. I tillegg må man reise seg når dronningen kommer inn i eller forlater et rom.

* Er det middag involvert, er du nødt til å spise i dronningens tempo. Når hun starter på måltidet, kan du begynne å spise. Det samme gjelder når dronningen er ferdig med å spise; da må du også være ferdig med spise. 

* Dronningen pleier å snakke med personen på høyre side av seg under forretten, mens personen på venstre side får oppmerksomhet under hovedretten.

* Det sies at når dronningen setter håndvesken sin på bordet, bør man tenke på å avslutte samtalen. Når hun flytter vesken fra venstre til høyre side betyr det at hun vil bli ferdig med samtalen, ifølge Harpers Bazaar.

* Håndveskene brukes for at de kongelige skal slippe å hilse på ikke-royale, ifølge magasinet. Prinsesse Diana var samtidig kjent for å bruke vesken som en måte å dekke seg til på når hun kom ut av biler, for at fotografene ikke skulle få tatt uheldige bilder av henne.

* Garderobene til de kongelige kvinnene blir designet slik at det ikke skal oppstå klestabber. Små vekter er sydd inn i kanten på skjørtet eller kjolen for å unngå at det skal blåse opp. 

* Tiaraer er ikke lov til å ha på seg på dagtid, og kan ikke bæres av ugifte kvinner.

Reiseregler
* For å beskytte kongehuset, er det frarådet at to tronarvinger reiser sammen på tur. Denne regelen har prins William og hertuginne Kate valgt å bryte, ettersom de en rekke ganger har reist sammen med sønnen, prins George. Det er imidlertid sannsynlig at far og sønn vil begynne å reise hver for seg når prins George fyller 12 år.

* Man må alltid ha et sort antrekk med seg på reise, for raskt å kunne skifte til «sørgeklær». Denne praksisen ble innført etter at dronning Elisabeth var på reise i Kenya i 1952. I løpet av oppholdet fikk hun vite at faren, Georg VI, var død, men hun hadde ingen mørke antrekk i bagasjen. Dermed måtte hun vente i et fly til en sort kjole var på plass, før hun igjen kunne vise seg for offentligheten.

* Som regent trenger ikke dronningen verken pass eller førerkort. Ifølge Nettavisen skal hun imidlertid ha lært seg å kjøre bil allerede i 1945.

* Det har tidligere vært svært uvanlig for kongelige par å holde hender eller vise sin kjærlighet i offentligheten. For mye kroppkontakt kan nemlig støte den mer konservative delen av befolkningen, heter det. Prins Harry og hertuginne Meghan har imidlertid vist flere ganger at de ikke er redde for å utfordre denne uskrevne regelen.

* Prins George (5) viser seg alltid i shorts, uansett årstid. Ifølge en etikette-ekspert William Hanson er årsaken at bukser fra gammelt av blir oppfattet som middelklasse- eller forstadsaktig. Ifølge ham kan prinsen og andre gutter fra overklassen ta på seg bukser når de er omtrent åtte år gamle.


Flere kanaler