STØV: De fleste av dyrene som tørkes ut vil på lik linje med vanlig hus-midd bare fremstå som veldig fint hus-støv.
STØV: De fleste av dyrene som tørkes ut vil på lik linje med vanlig hus-midd bare fremstå som veldig fint hus-støv. Foto: Shutterstock
Det norske juletreet har vært i lang tid det mest sentrale for mange når julen kommer i hus. Selv om plast-treet de siste årene har blir mer og mer populært er det fortsatt den norske grana som holder hus hos mange.

Men en ting man kanskje ikke tenker så mye på når man kjøper seg et ekte juletre er at med treet kommer det mange små dyr som har sitt hjem i treet. Zoolog og universitetslektor Petter Bøckmann forteller at det er snakk om mange tusen små dyr som blir med inn i stuen din.
 
– De dyrene du får med inn er de som ligger å sover sin søte vintersøvn, og det er dyr som ikke er i stand til å holde kroppsvarmen oppe og ville frosset til dersom de er ute. Da snakker vi om ting som midd, rundorm, små fluer, biller og edderkopper, sier Bøckmann til P4.

Bøckmann forteller videre at det varierer veldig på hvilke dyr, og hvor mange du får med deg inn i stuen. Og det avhenger av hvilket tre du har, hvor det kommer fra.

– Med en gang du drar det treet inn i stua blir det varmt, og da opplever dyrene det som vår. Og da kommer de ut av sprekker i barnåler og åpninger i bark. Problemet er da at inne i husene våre er det mye tørrere enn det er ute i skogen, og dermed tørker disse dyrene ut og dør. Så de kommer neppe så langt fordi de dør av tørke før de når julebordet ditt.


Flere saker

- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler