PROBLEM: Stadig større deler av befolkningen veier for mye. Nå krever en av landets ledende eksperter handling fra myndighetene.
PROBLEM: Stadig større deler av befolkningen veier for mye. Nå krever en av landets ledende eksperter handling fra myndighetene. Foto: Fotolia/NTB scanpix
0:00 | 1:01
En ny undersøkelse fra Universitetet i Tromsø viser at én av fem tromsøværinger nå har en BMI som tilsier fedme eller høyere. 

Antallet overvektige i Tromsø doblet seg også fra 1994 til 2008. 

- Alvorlig
- Dette er en alvorlig og bekymringsfull utvikling, sier professor Bjarne Koster Jacobsen ved UiT til P4.

Også en tidligere undersøkelse fra Nord-Trøndelag viser tilsvarende utvikling i antallet nordmenn med fedme. 

- Det er ikke "de fete som blir fetere" det er stadig flere som har fedme. Og det er ingen grunn til å tro at det er annerledes i resten av landet, tilføyer Jacobsen.

LES OGSÅ: Helsesøster mener Malina (9) er overvektig

Krever "røykelov" mot fedmeepidemi
Selv om studiene også viser at utviklingen av antallet nordmenn med fedme er i ferd med å bremse opp noe, har over 20 prosent av menn og kvinner i Troms og Nord-Trøndelag BMI som tilsvarer fedme.

- Dette er et svært alvorlig problem for folkehelsen. Derfor bør myndighetene i større grad behandle det deretter, sier professor ved Universitetet i Oslo og leder Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth, til P4. 

- Vi trenger statlig innstramming på dette området: Billigere sunn mat, dyrere usunn mat og strengere regelverk for reklame - særlig mot barn og unge.

Saken fortsetter under bildet
Usunn mat
USUNT: Fastfood og snacks er blant produktene som bør bli dyrere for å hindre at flere blir overvektige, ifølge ekspertene. Foto: Fotolia

- Vil virke
Ekspertene er begge enige om at slike tiltak trolig vil virke godt. 

- Ser vi på hvordan røykeloven i etterkant har blitt hyllet av svært mange, er det ingen grunn til å tro at det er annerledes her. Usunn mat bør ikke være rimeligere enn sunne alternativer, sier Hjelmesæth. 

Han får full støtte av professor Jacobsen ved UiT. 

- Jeg er veldig enig. Dette er noe vi kaller en "megatrend" og det er vanskelig å stå i mot som enkeltperson. Prisregulering og kontroll med markedsføringen vil derfor være tiltak som kan virke svært gunstig, sier han.

LES OGSÅ: - Overvektige må skjerpe seg

- Folk må selv ta noe ansvar
Kravene fra to av landets ledende eksperter møter ikke stort gehør i Høyre, som for tiden har makten i helsedepartementet. 

- Vi er blant landene med høyest avgift på for eksempel sukker, men det er grenser for hva myndighetene kan gjøre, mener stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H).

Han er bekymret for utviklingen og er enig i at fedme er et folkehelseproblem. 

- Derfor skal vi gå gjennom tiltakene og mulighetene, men det er ikke som med røyking at man kan gjøre ett produkt svært dyrt og lite tilgjengelig. Da må vi i så fall gjøre om hele skattesystemet, sier Stensland. 

- Vi må nok bruke mer energi på å få folk mer aktive og ikke gjøre en rekke produkter dyrere for vanlige familier. 

Saken ble først omtalt av Unikard.

LES OGSÅ: Ny overvekt-talskvinne slakter slankepolitiker
Flere kanaler