ENDRING: I 2014 ble loven endret fra at du måtte være syk i minst 6 dager, til at du får alle dagene du er syk tilbake.
ENDRING: I 2014 ble loven endret fra at du måtte være syk i minst 6 dager, til at du får alle dagene du er syk tilbake. Foto: Shutterstock
Mange av oss har opplevd å blir syk når ferien endelig er i gang. Men nå har du noe du kan vise til sjefen dersom det skulle være noen tvil på om du skal få tilbake feriedagene dine. 

Dersom du blir syk i løpet ferien har du krav på nye feriedager. I 2014 kom det nemlig en lovendring som gjør at du ikke taper feriedager dersom uhellet skulle være ute.

Du har krav på ny feriedag fra og med første dag du er syk i ferien, der du er helt arbeidsufør. Du får en dag per virkedag du er syk. Dagene kan taes ut samme år eller du kan velge å overføre dagene til neste år, skriver DinSide.

Dette gjelder altså ikke hvis du har litt rennende nese eller vondt i halsen. Du må være så syk at du ikke hadde kunnet dratt på jobb til vanlig. Man må være 100 prosent ufør, og dokumentere dette for arbeidsgiver med legeerklæring. Denne regelen gjelder ikke dersom det er barn som har blitt syk, med mindre du selv har blitt arbeidsufør av dette. 

Uansett om du er hjemme eller i utlandet når du blir syk må huske å kontakte lege, for å få dokumentasjon på sykdom eller skade. 

«Man skal hvile ut og ha en periode til rådighet, hvor man kan slappe av og nyte fritiden», skriver EU-domstolen.

Og derfor måtte også Norge i 2014 forholde seg til reglene som resten av EU-medlemmene forholder seg til.

Flere kanaler