HYGGE: Dora Thorhallsdottir mener at jaget etter det perfektet fører til mer stress.
HYGGE: Dora Thorhallsdottir mener at jaget etter det perfektet fører til mer stress. Foto: Shutterstock
Julen er en tid for hygge, familietid og rolige dager. Men de fleste kommer ikke unna den kjente julestria, og uansett hvor mye man prøver å få det hyggelig kommer stresset snikende.

Komiker og relasjonsterapaut Dora Thorhallsdottir vet det kan by på utfordringer når familien samles til julefeiring. Og hun sier det er to ting folk stresser mest med i julen. Det ene er at man ikke klarer å være til stede her og nå, og man lever fremover i tid og glemmer at julen er nå.

– Jeg tror man må huske å stoppe opp litt, og spørre hverandre hvordan det går. Man kan sette seg ned sammen, ta en pause og være til stede, sier Thorhallsdottir.

I tillegg peker hun på at vi lever i en sterkt sammenligningskultur, og vi har blitt foret opp gjennom årene med bilder av den perfekte familien der bordet, maten, juletre, klærne og gavene er perfekte. Det vises på sosiale medier og vi får et voldsomt fokus på at alt skal være på stell og alle skal være glade.

– Faktum er at det er mye på halv tolv rundt omkring, og relasjoner er relativt destruktive i svært mange hjem. Men så sammenligner vi oss, også taper vi uansett. Så det er noe med det å finne seg i at i denne familie er det sånn, og sånn får det bare være. Man må lære seg og akseptere situasjonen, for det er ikke noe å gjøre med.

Ta følelsene på alvor
Thorhallsdottir sier også at mye av stresset kan komme når du går på akkord med deg selv, noe som vil si at du gjør ting du egentlig ikke vil.

– Man mister gleden og energien, fordi det er kroppen din sin måte å si ifra at du driver med noe du ikke vil. Men de fleste overser det, og dundrer på, også blir man helt utslitt.

Videre mener Dora at alle har et kompass i magen, hvor følelsene dine er. Og at man skal ta følelsene sine på alvor.

– Hvis du merker motstand, og mister energi og glede ved tanken på at du skal et sted, så må du ta det på alvor og heller la være å dra i stede for å gå på tvers av deg selv, avslutter Dora.


Flere saker

Provoserte sykepleiere -Det er provoserende at folk ikke tar ansvar og overholder smittevernreglene. Tirsdag 11.08 2020
Flere kanaler