STRANDVÆR: September starter med rundt 20 grader i store deler av landet. Her fra Kadettangen i Bærum ved en tidligere anledning.
STRANDVÆR: September starter med rundt 20 grader i store deler av landet. Her fra Kadettangen i Bærum ved en tidligere anledning. Foto: NTB scanpix
Er du misfornøyd med sommeren, kan kanskje årets første høstmåned, september, komme som en trøstende venn.

Mye tyder nemlig på at det er endringer på gang i den mye omtalte jetstrømmen, som styrer hvilken bane lavtrykkene tar inn mot Norge.

«Den tropiske orkansesongen har kommet igang over Atlanteren, særlig over Mexicogolfen og Karibia. Det skaper bølgegang i jetstrømmen og øker sannsynligheten for blokkerende høytrykk over Nord- og Øst-Europa», skriver energimeteorolog hos Danmarks Meteorologiske Institut, Martin Lindberg, i månedsvarselet for september.

Det er også et godt håp om at varmere luft tar seg inn østfra over Nord-Europa, opplyser han.

Saken fortsetter under bildet
bading
BADING: Kanskje kan sensommerværet lokke enkelte til et bad? Foto: NTB scanpix

23 grader
Også kortidsprognosene her hjemme tyder på at flott sensommervær er på gang. TV2 skrev tirsdag at et høytrykk begynner å feste grepet om store deler av landet allerede i løpet av kommende helg, og at dette vil gi flott vær langt utover i neste uke.

– Prognosene er mest usikre for Nord-Norge, her kan det komme inn litt nedbør i midten av uken, før høytrykket forsterker seg igjen, sier Storm-meteorolog Olav Krogsæter til kanalen.

Han har også svært hyggelige september-temperaturer å by på; 17-23 grader i Sør-Norge, 15-20 grader i Nordland og Troms, og 10-15 grader i Finnmark.

Også svenske meteorologer melder om at et høytrykk er på gang i Skandinavia.

«Høytrykket ser ut til å etablere seg over hele landet i starten på neste uke», heter det i prognosene fra SMHI.


Ønskereprise?
Hvor kraftig høytrykket blir, og hvor lenge det vil prege været, er foreløpig for tidlig å si noe om, men det er lov å håpe på en reprise fra fjorårets september.

Da satte Bergen og Kristiansand rekord i antall dager med minst 20 grader, mens Stavanger og Oslo tangerte sine rekorder.

I tillegg noterte Bergen og Stavanger seg for nye varmerekorder for september, med henholdsvis 27,6 og 26,7 grader.


bad
VARMT: Det er ventet opp mot 23 grader i Sør-Norge neste uke. Foto: NTB scanpix

Flere kanaler