GLEMSK?: Enkle tips kan gi deg bedre hukommelse.
GLEMSK?: Enkle tips kan gi deg bedre hukommelse. Foto: Shutterstock
Har du gått inn i et rom og like etterpå ikke husket hvorfor du gikk inn? Sliter du med å huske navnene på gamle bekjente, eller hva du gjorde onsdag for to uker siden?

Dette er helt normalt. Hukommelsen blir ofte dårligere ettersom man blir eldre, men forskere har funnet frem til flere triks som motvirker dårlig minne, skriver livescience

Lukt på rosmarin
Hvis en fremmed går forbi deg på gata og dufter av en parfyme du kjenner igjen vil du merke at luktsenteret er en av de sterkeste triggerne for hukommelsen. Du vil knytte lukten til minner om personer, steder og hendelser. 

En studie fra 2003 viser at lukten av rosmarin forbedrer hukommelsen, og deltakerne i studien meldte også tilbake om at lukten fikk de til å føle seg mer på allerten.

Saken fortsetter under bildet
Rosmarin
URTEHAGE: Er kanskje ikke det dummeste å anlegge hvis du ønsker å få bedre hukommelse. Foto: Shutterstock

Spis blåbær
Det er noen matgrupper som er bedre for hjernen enn andre, og mat som inneholder mye antioxidanter er noe av det beste du kan spise. Blåbær er proppfulle av antioxidanter, det samme er epler, bananer, hvitløk og gulrøtter. 


Saken fortsetter under bildet
Tyggis
TYGG DEG TIL SEIER: Tygging av tyggis gir deg bedre hukommelse, mener forskere. Du bør derfor være på lag med tyggegummityggere under neste runde med TP eller Besserwizzer. Foto: Shutterstock

Tygg deg til bedre minne
Forskning viser at det å tygge tyggegummi gjør hukommelsen godt. Hvorfor er man ikke helt sikker på, men det kan ha noe med økt hjerterytme, eller økt insulinproduksjon.

Løs noen nøtter
Hjernen, som kroppen, fungerer bedre hvis du trener den. Å løse «hjernenøtter», kryssord og sudoku har en positiv effekt på hukommelsen.


Sov godt
Når kroppen din forsvinner inn i søvnen, fortsetter hjernen din å jobbe. Den gjenskaper minnene fra dagen og lagrer dem i din langtidshukommelse.

Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Setter inn flere tiltak mot muslimhat Økt fokus på diskriminering av muslimer i skolen og registrering av hatkriminalitet hos politiet. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler