Paradisbukta på Bygdøy.
Paradisbukta på Bygdøy. Foto: NTB scanpix
Sommeren 2018 ble historisk på mange måter, og temperaturrekordene falt som fluer over store deler av landet.

Fredag formiddag la Meteorologisk institutt fram rapporten om «Tørkesommeren 2018», der de sammen med NVE analyserer hva som førte til den ekstreme værsituasjonen - og hva vi kan vente oss framover.

I fjor landet middeltemperaturen ved Oslo-Blindern på rekordhøye 18,1 grader i perioden mai-august, og dermed ble den forrige rekorden på 17,8 grader fra 1947 slått grundig.

Ekstra varme dager
18,1 grader blir imidlertid bare for blåbær å regne, sammenlignet med det som kan komme om noen år.

«Framtidige mai-august-perioder på slutten av århundret vil kunne få middeltemperaturer på over 20 °C, dersom klimagassutslippene fortsetter med dagens utvikling. Vi vil også få mange flere ekstra varme dager mot slutten av århundret enn i dag», skriver de 13 meteorologene og klimaforskerne i rapporten.

Klimaforskar Hans Olav Hygen, som er én av de som står bak, mener klimaendringer kan gjøre at dette går enda raskere.

– I et scenarie med moderate utslipp av klimagasser vil en ekstrem sommer som i fjor være en helt vanlig sommer om bare 10–20 år, sier Hygen ifølge Yr.

Saken fortsetter under bildet
varme
HETT: Kartet viser at store deler av landet, særlig Sør-Norge, hadde varmere vær enn normalt i mai, juni og juli 2018. Foto: Meteorologisk institutt

Beroliger bøndene
Men selv om somrene trolig blir varmere, mener ekspertene at det er liten sjanse for at det blir like lite nedbør som i 2018.

«Nedbørmengden for mai-august 2018 ligger derimot i det nederste sjiktet av beregningene for framtida. Det ser ut til at sommernedbøren i Oslo i gjennomsnitt vil øke litt fremover, med år-til-år variasjoner ikke ulikt det vi har hatt de siste årene. Klimafraskrivningene tyder altså på at det heller ikke i framtida vil bli mange somre i Oslo som vil være så nedbørfattige som det 2018 var.»

I rapporten blir det også slått fast at det var en uvanlig svak jetstrøm i atmosfæren i fjor sommer, og at dette var noe av årsaken til det stabile været fra begynnelsen av mai til slutten av juli. I tillegg blir de nevnte klimaendringene lagt vekt på.

Flere kanaler