TRUET: Sjiraffen står på listen over utrydningstruede arter.
TRUET: Sjiraffen står på listen over utrydningstruede arter. Foto: Shutterstock
I løpet av de siste 30 åra har giraffbestanden sunket med 40%. Nå advarer verdens naturvernunion mot det de kaller en «stille utrydning» av det langhalsede dyret.

Mindre beitemarker, krypskyttere og politisk uro er blant faktorene som truer giraffens framtid, skriver BBC

Det er verdens naturvernunion (IUCN), som utarbeider listene over utrydningstruede arter, der giraffen nå er listet som «sårbar».


Under raderen
Dr Julian Fennessy fra IUCN sier til BBC at man tidligere har vært svært bekymret for nesehorn og elefanter, men at nedgangen i giraffbestanden nesten har gått «under radaren», og at forskerne ble svært bekymret da de så de dramatiske tallene.

I 1985 var det ca. 155.000 giraffer i verden, i 2015 var bestanden redusert til 97.000. 

Det finnes håp
The Guardian refererer til et intervju med Sir David Attenbourogh:

– Disse grasiøse gigantene har blitt oversett. Det er velkjent at den afrikanske elefanten er i trøbbel, og at det kanskje er under en halv million igjen, men ingen visste at det er enda færre giraffer, og at de allerede er utryddet i sju land.

Men det er håp for giraffen. I en uttalelse til BBC sier Chris Ransom fra The Zoological Society i London at han tror giraffen kan overleve - og vi kan sørge for at de overlever i vill tilstand - dersom de rette tiltakene iverksettes. Det finnes mange suksesshistorier for bevaring av ulike arter - og giraffen kan bli én.
Flere kanaler