HOPPER: Bor du i Sør-Norge, kan kanskje en dukkert være fristende fredag og lørdag.
HOPPER: Bor du i Sør-Norge, kan kanskje en dukkert være fristende fredag og lørdag. Foto: NTB scanpix
Folk i Sør-Norge har de siste dagene fått en real forsmak på sommeren, med over 20 grader flere steder.

Nesten varmere enn i Syden
Fredag og lørdag kommer det inn enda litt varmere luft – noe som trolig gjør at årets hittil høyeste temperatur på 21,8 grader, målt 26. mars ved Vestfossen, Hokksund og Gjerpen-Århus, blir slått.

– Det er nesten riktig å si at det er varmere her enn i Syden, forteller værsjef i TV2, Eli Kari Gjengedal, til P4 Radiofrokost.

Hun forteller at det er varmere sør i Spania, med over 30 grader, men at det ellers i Europa er kjøligere vær enn i Sør-Norge.

Saken fortsetter under innlegget

Varmt
Lørdag er det varslet 22-23 grader en rekke steder på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet, blant annet i Oslo, Sarpsborg, Notodden, Nesbyen og Sauda. Meteorologene utelukker ikke at temperaturen kan nærme seg 25 grader enkelte steder.

Ifølge Gjengedal blir varmluften transportert til oss med nordavind, noe som er uvanlig.

– Det er jo litt merkelig, for vanligvis pleier det å bli iskaldt når vi får nordavind i mai. Det som har skjedd, er at den varme luften har blitt transportert fra Spanias kyst og opp til Island. Nå blir den slynget sørover igjen og inn over Sør-Norge, forklarer værsjefen.

Saken fortsetter under bildet
sol
IDYLL: Smaken av sommer blir kortvarig denne gang. Arkivfoto: NTB scanpix

Kaldfront på vei
Nord-Norge går imidlertid glipp av varmluften med hårfin margin.

– Varmluften klarer å snike seg forbi Nord-Norge, så her er det fortsatt vinterlig med snøbyger og sluddbyger og kuling og stengte fjelloverganger.

For lettkledde folk i sør blir gleden kortvarig, for en kaldfront er på vei sørover – med betydelig lavere temperaturer.

Fronten sørger for at folk i Trøndelag får kjøligere vær allerede lørdag. På Østlandet kommer væromslaget tidlig søndag, mens vestlendingene trolig får beholde de høye temperaturene helt til søndag kveld.

Etter væromslaget blir det svært beskjedne temperaturer – mange steder ned mot 7-8 grader.

– Man får bare nyte helgen, for det blir nok litt mer vinterlige vibber over Sør-Norge i neste uke, dessverre, forteller Eli-Kari Gjengedal.


Flere kanaler