KALDT: Meteorologene er enige om at det ligger an til en lengre kuldeperiode over Skandinavia.
KALDT: Meteorologene er enige om at det ligger an til en lengre kuldeperiode over Skandinavia. Foto: NTB scanpix
Store deler av landet har fått påfyll av snø, sludd og regn de siste par dagene, men nå går vi mot kaldere tider.

Som P4 skrev i forrige uke, skjer det en omlegging til stabilt og kaldt vintervær fra omtrent midt i måneden - altså nå.

– Da er det sørligere jetstrøm og det at lavtrykkene i hovedsak går inn på kontinentet som medfører den kaldere utviklingen. Samtidig vil det trolig være høytrykk nær Øst-Grønland/Svalbard/Island som bidrar til å sette opp en kald nordlig eller nordøstlig luftstrøm, fortalte meteorolog i StormGeo, Frode Håvik Korneliussen, til P4 den gangen.

Nå melder meteorologene at indre strøk av Østlandet og Nord-Norge kan vente seg temperaturer ned mot -30 C.

«Det blir ned mot 20 minusgrader mange steder, og hvis det ikke blir skyet på lørdag kan det bli helt ned mot 30 minusgrader noen steder», skriver meteorologene på Twitter.

Saken fortsetter under innlegget

I svenske Kvikkjokk, noen mil øst for grensen til Nordland, ble det for øvrig målt -35 grader allerede onsdag.
 
Sen vår?
Mye tyder på at vi kan nærme oss en reprise av fjorårets gnistrende vinter, for nå er det sterke indikasjoner på at kulda har kommet for å bli.

Ifølge danske meteorologers ferske månedsprognose (fra 15. januar) vil kuldeperioden over Skandinavia trolig strekke seg «langt inn i februar».

«For hele perioden, fra 15. januar til 10. februar, kan vi regne med temperaturer på et par grader kaldere enn normalt», skriver meteorologene - som også ser for seg at våren drøyer sin ankomst til slutten av mars eller begynnelsen av april.

Flere kanaler