GIFTIG: Hoggormen er den eneste giftige slangen i Norge. Blir du bitt bør du oppsøke lege.
GIFTIG: Hoggormen er den eneste giftige slangen i Norge. Blir du bitt bør du oppsøke lege. Foto: NTB scanpix
Mange kan ikke tenke seg noe verre enn å møte på en slange. De er lange, ekle, vanskelig å kontrollere, og ikke minst giftige. Men hvor farlig er det egentlig å møte en hoggorm?

– Sånn passe. Det er veldig sjeldent at noen dør av hoggormbitt. Hoggormen er liten av vekst og har derfor ikke så mye gift i seg, forklarer zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk museum, Petter Bøckman. 

I Norge har man rundt ett dødsfall hvert tiende år som skyldes hoggormbitt. Vepsestikk tar til sammenligning et liv annenhvert år. Og er du allergisk mot veps skal du være ekstra forsiktig med hoggorm, allergikere reagerer ofte mer på hoggormbitt enn andre. 

Bare blåbær
Hittil i år har det blitt innrapportert 123 hoggormbitt til Giftinformasjonen, skriver TV2. Men det er høsten som er høysesong for hoggorm, og for turer i skog og mark, så tallet vil nok bli langt høyere. 

– Flest støter på hoggorm når de er ute på blåbærplukking, og været bestemmer hvor mange som blir bitt. Er det dårlig vær har folk på seg støvler og tykke sko som hoggormen ikke når gjennom og da blir det færre tilfeller, sier Bøckman.

Saken fortsetter under bildet
Blåbærtur
PÅ BÆRTUR: Det er gjerne ute på bærplukking at nordmenn møter på hoggorm. Foto: NTB scanpix


Men hvis du er så uheldig, eller heldig, å støte på en hoggorm på skogsturen trenger du ikke å bli redd. 

– Hvis du ser en hoggorm bør du bare se på den og nyte synet, for det er et veldig vakkert dyr. Den hoggormen som er farlig er den du ikke ser, og som heller ikke har sett deg, forklarer Petter Bøckman til P4. 

Hvis du overrasker en hoggorm blir den redd og det er først da den biter. Som regel gir den deg først et tørt bitt, altså uten gift, for å skremme deg bort. Det er derfor lurt å ta det helt med ro etter at du har blitt bitt slik at du ikke skremmer hoggormen til å bite igjen og pumpe ut gift. 

– Blir du bitt må du ta det med ro. Hvis du er i aktivitet øker du blodsirkulasjonen og da sprer du giften rundt i kroppen. Sett deg ned, hold foten høyt og slapp av, råder Bøckman. 
 
For et hoggormbitt er ikke noe å spøke med. 

– Hvis man blir bitt, så må man virkelig ta det seriøst. Kontakt lege. Symptomene kommer raskt - ofte innen en til to timer, sier taksidermist og hoggormspesialist, Bjørn Winter, til TV2. 


Ulik reaksjon
Symptomene fra et hoggormbitt kan variere. Ofte vil man kun merke litt smerte, lett hevelse og blålig misfarging rundt bittstedet.

«Hoggormgiften er en kompleks blanding av ulike stoffer som virker på kroppen på forskjellige måter. Et bitt kan føre til alt fra ingen reaksjon til alvorlig forgiftning», skriver helsenorge.no på sine sider. 

I alvorlige tilfeller kan man oppleve svimmelhet, bevisstløshet, magesmerter og kvalme, store hevelser og hjertebank, skriver nettstedet.

Tre tips hvis man har blitt bitt av huggorm:
*Hold deg mest mulig i ro
*La bittstedet være i fred, ikke bruk cowboyløsninger som å skjære i såret og forsøke å suge ut giften
*Hold området som er bitt i ro og, hvis mulig, høyt

Flere kanaler