HUNDEHVISKER: Du snakker ikke for døve ører hvis du snakker med hunden din. Hunder forstår nemlig ord på samme måte som oss mennesker.
HUNDEHVISKER: Du snakker ikke for døve ører hvis du snakker med hunden din. Hunder forstår nemlig ord på samme måte som oss mennesker. Foto: Shutterstock
Hunden er sett på som menneskets beste venn, men hvor mye av det du sier oppfatter egentlig hunden din? Mer enn du kanskje tror har forskere funnet ut.

Hundenes hjerner er i stand til å tolke både det vi sier og hvordan vi sier det, skriver forskning.no. På samme måte som mennesker bruker hunder sin venstre hjernehalvdel til å tolke ord, og den høyre hjernehalvdelen til å analysere tonefall. Det har forskere ved Eotvos Lorand-universitetet i Budapest funnet ut. 


Disse resultatene viser at evnen til å behandle ord utviklet seg langt tidligere enn man hittil har trodd og at dette dermed ikke er unikt for menneskehjernen. Hunden din kan med andre ord faktisk lære seg å forstå hva du sier. 

– Menneskets hjerne skiller ikke bare hva vi sier og hvordan vi sier ting, men den integrerer også begge typer informasjon for å danne en felles betydning. Våre funn indikerer at hunder også kan gjøre alt dette, og at de bruker svært like hjernemekanismer, sier forskningsassistent Attila Andics til tidsskriftet Science ifølge forskning.no. 

Saken fortsetter under bildet
Hund
BESTEVENN: Mennesker og hunder har likere hjerne enn forskere hittil har trodd. Foto: Shutterstock


Men selv om hunden din forstår deg er det ikke sikkert at den liker deg. Faktisk viser en studie publisert i Psychology Today, at hunder ikke liker å få klemmer. 


Flere kanaler