Den 35 år gamle nordmannen som satt i fengsel i åtte år i Kongo er tilbake i Norge.
Den 35 år gamle nordmannen som satt i fengsel i åtte år i Kongo er tilbake i Norge. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:47
Det bekreftet statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse i dag.

French landet i Norge i dag klokken 11.

- Jeg er i dag glad for å kunne bekrefte at norske og kongolesiske myndigheter har blitt enige om at French flyttes til Norge, sa Solberg.

Ifølge statsministeren ble Norge og Kongo i går enige om å overføre 35-åringen til Norge. Kongolesiske myndigheter sa seg villig til å overføre nordmannen av hensynet til hans mor, Kari Hilde French.

- Vi er takknemlig over den fleksibiliteten kongolesiske myndigheter har vist, sa statsministeren.

Ikke utbetalt løsepenger
Utenriksminister Børe Brende fortalte at det ikke er utbetalt penger eller lovnader om fremtidig bistand som krav for å få nordmannen hjem.

- Han vil nå få den nødvendige oppfølgingen av norsk helsevesen i tiden fremover, sa Brende.

Joshua French fylte 35 år for en måned siden og har sittet fengslet i Kongo i åtte år. Han ble da sammen med kameraten Tjostlov Moland anklaget for drap og spionasje.

Forhandlet om løslatelse
Norske diplomater og Utenriksdepartementet har i flere år jobbet intenst med å få den dødsdømte nordmannen tilbake til Norge.

I februar skrev VG at norske og kongolesiske myndigheter i hemmelighet hadde forhandlet frem en avtale om å overføre 35-åringen til Norge. Kongos president bekreftet opplysningen senere overfor NRK.

Svak helse
Hans mor, Kari Hilde French, uttalte i vinter at det hastet å få sønnen hjem. I fjor lå French over fem og en halv måned på sykehus etter å ha kollapset på cellen nyttårsaften.


Flere kanaler