LICENCE TO FILL: James Bond sverger til filterkaffe fra denne glasskolben, som fortsatt er i produksjon.
LICENCE TO FILL: James Bond sverger til filterkaffe fra denne glasskolben, som fortsatt er i produksjon.
James Bond var en skikkelig kaffesnobb. Det kommer tydelig frem i Ian Flemmings roman "From Rusia With Love" fra 1957. I det første kapittelet beskrives Bonds kaffevaner:

Sterk og svart
Når Bond oppholder seg i leiligheten sin i London, kjøper han inn kaffe hos kaffeforretningen De Bry i 64 New Oxford Street. Denne butikken finnes dessverre ikke lenger, men samme kaffetype, Blue Mountain, er å oppdrive. Bond håndbrygger kaffen hjemme, og det gjør han i en amerikansk Chemex glasskolbe. Han drikker to sterke kopper på rappen, og bruker hverken sukker eller melk.

Dette trenger du
For å lage kaffe på ekte Bond-vis må du skaffe deg en Chemex glasskolbe for håndbrygging. Glasskolben ser ut som den kommer rett fra Q's laboratorium, men var i virkeligheten et ettertraktet designprodukt for filterkaffe på slutten av 50-tallet.

Overraskende nok produserer amerikanske Chemex fortsatt kolben, nøyaktig slik den så ut for 60 år siden. Du kan finne den på e-bay for rundt 400 kroner. I tillegg trenger du filtere. Også var det selve kaffen, da. James Bond nøyer seg kun med det beste: Blue Mountain Coffee fra Jamaica. Denne koster rundt 750 kroner kiloen.

LES OGSÅ: Verdens mest luksuriøse kaffe

Bra for kolesterolet
Filterkaffe regnes for å være sunnere enn f.eks. presskannekaffe, fordi fettstoffer filtreres ut når du brygger den. De håndlagde filterene til Chemex-kolben er litt tykkere enn vanlige kaffefiltere, og man kan anta at Bonds favorittkaffe derfor er av den sunnere sorten.

Bond-kaffen nytes selvfølgelig best i senga, med en nydelig kvinne i hver arm, og en pistol under puta.

LES OGSÅ: Sex-kaffen som får partneren til å tenne

Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Setter inn flere tiltak mot muslimhat Økt fokus på diskriminering av muslimer i skolen og registrering av hatkriminalitet hos politiet. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler