VÅRSOL: Nå kommer sola tidligere, blir lengre og varmer mer.
VÅRSOL: Nå kommer sola tidligere, blir lengre og varmer mer. Foto: Shutterstock
For i dag, rettere sagt klokken 17.15, beveger sola seg inn på den nordlige delen av himmelen. Dermed blir sommerhalvåret - astronomisk sett - innledet.

Denne dagen blir kalt vårjevndøgn, siden dag og natt er like lange over hele jorda. Årsaken til det er at jordens akse står vinkelrett på en tenkt linje trukket mellom sola og ekvator.

Og det er gledelige nyheter for dem som venter på våren. For nå blir dagene merkbart lengre, og vinterkalde nordmenn vil kunne kjenne en tydelig forskjell på varmen fra sola.


Over hele kloden er det tirsdag tolv timer fra soloppgang til solnedgang, opplyser vitenformidler Anne Mette Sannes og astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard i en pressemelding.

– Det vil si at dag og natt er like lange over hele jorda, noe som inntrer to ganger i året - ved vårjevndøgn og høstjevndøgn.

Saken fortsetter under bildet.
Vår
VÅR: Her nytes sola på Bygdøy våren 2016. Foto: NTB scanpix

På disse to dagene står sola rett over ekvator, og bare på jevndøgnene kan en person som står ved ekvator, se sola passere rett over hodet (i senit) midt på dagen.

– På Nordpolen kommer sola til syne igjen etter et halvt års vintermørke og går først ned igjen om seks måneder – ved høstjevndøgn. På Sydpolen skjer akkurat det motsatte: Sola går ned og blir borte i et halvt år for så å dukke opp igjen ved høstjevndøgn, skriver de i pressemeldingen.

Daglengden øker nå raskt, og aller raskest nord i landet, skriver Harstad Tidende. Siden sola kommer høyere på himmelen og er oppe flere timer i døgnet nå enn før, kan nordmenn glede seg over at også solvarmen vil øke hurtig dag for dag.


Flere kanaler