BRA FOR DEG: Ny forskning hevder at litt sjokolade hver dag senker faren for hjerteinfarkt. Bedre nyheter før påsken kunne vi vel ikke håpet på.
BRA FOR DEG: Ny forskning hevder at litt sjokolade hver dag senker faren for hjerteinfarkt. Bedre nyheter før påsken kunne vi vel ikke håpet på. Foto: Shutterstock
Nesten 70.000 middelaldrene og eldre kvinner og menn har vært med i en svensk studie som viser at sjokolade kan være bra for deg. 

– Selv om en studie som denne ikke kan bevise noen årsakssammenheng ligger våre resultat i linje med flere tidligere studier som har pekt på at sjokolade kan beskytte mot hjerte- og karsykdommer, sier professor Alicja Wolk ved Karolinska institutet til Upsala Nya Tidning.

Kakao er bra for oss
Studien har fulgt deltakerne siden slutten på 90-tallet og resultatet viser at for de som spiste sjokolade minst tre til fire ganger i uken var risikoen for hjerteinfarkt 13 % mindre enn for de som spiste sjokolade mindre enn en gang i måneden. 

Hvorfor sjokolade er bra for oss er ikke forskerne helt sikre på, men de mener det ligger i kakaoen.

– Flere mindre studier har vist at sjokolade og kakao har positive effekter på blodtrykket og kolesterolet, sier Alicja Wolk. 


Ikke ta helt av
Påsken nærmer seg med stormskritt og sånn sett skulle dette være strålende nyheter for deg som har tenkt å fylle påskeegget med sjokolade, men vi er fremdeles ikke kommet dit at sjokolade bare er sunt.

– Ettersom sjokolade er en energitett matvare og inneholder mye sukker og mettet fett bør det spises med måte, sier Alicja Wolk til Uppsala Nya Tidning. 

Det er nok derfor fortsatt lurt å begrense seg litt, og i størst mulig grad holde seg til den mørke sjokoladen. Den er det mest kakao i, og minst sukker. 
Flere kanaler