KURERER KREFT: Denne vepsen kan vise seg å være langt mer venn enn fiende
KURERER KREFT: Denne vepsen kan vise seg å være langt mer venn enn fiende
Giften fra den brasilianske vepsen Polybia Paulista inneholder et "smart" virkestoff som selektivt angriper og ødelegger kreftceller. Dette fremgår av en studie publisert i Biophysical Journal

Sprenger hull
Toksinet i vepsens gift har fått benevnelsen MP1. Laboratorietester viser at dette virkestoffet reagerer med fettmolekyler, og sprenger hull i kreftcellenes beskyttende membran. Hullene blir store nok til at RNA og proteiner renner ut av cellene, som dermed ødelegges.

Prosessen skal skje uten at friske celler påvirkes, fordi kreftcellene har de særegne fettmolekylene på utsiden av membranen, mens friske celler har dem på innsiden, hvor de ikke eksponeres for virkestoffet.

Helt ny kreftmedisin
Studien viser at virkestoffet MP1 hemmer utvikling av prostata- og blærekreft, såvel som leukemi som er resistent mot andre typer kreftmedisin. Arbeidet er ledet av forskeren Paul Beales ved universitetet i Leeds. I studien opplyses det at det er behov for mer detaljert forskning på MP1, men at vi utvilsomt står overfor en helt ny type kreftbehandling.

LES OGSÅ: Kaffe mot hudkreft


Flere kanaler