DYRERE: Det blir dyrere å ha barn i barnehage.
DYRERE: Det blir dyrere å ha barn i barnehage. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:54
- Barnefamilier med lavinntekt er de store taperne i forslaget til neste års statsbudsjett.

Det mener forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.

- 6000 mindre i inntekt
I forslaget, som finansminister Siv Jensen la fram i Stortinget nå i formiddag, vil regjeringen bruke totalt 1325 milliarder kroner neste år.

Regjeringen vil fjerne skatteklasse 2, der en ektefelle kan få skattefradrag dersom mannen eller kona har svært lav eller ingen inntekt. Begrunnelsen er at dette vil fremme integrering. KrF er i mot, slik de var da regjeringen foreslo det samme i statsbudsjettet for 2014.

- For familier det gjelder vil bety et kutt i inntekt på 6000 kroner, sier Reitan.

Dyrere med moro
Regjeringen vil øke momsen fra 10 til 12 prosent. Dermed blir kino, museer, fornøyelsesparker og idrettsarrangementer dyrere. 

- Det vil si at det blir dyrere med offentlig transport og det blir rett og slett dyrere å more seg selv, sier Reitan.

Momsøkningen gir staten 530 millioner kroner i økte inntekter. Satsen ble sist hevet fra 8 til 10 prosent i 2016.

Både Virke og NHO Reiseliv reagerer kraftig på dette.

Dyrere barnehage
Også barnehage blir dyrere. Maksprisen for en barnehageplass øker til 2910 kroner i måneden, en økning på 110 kroner i måneden. 

Barnetrygden står på stedet hvil på 970 kroner i måneden. Satsen har stått stille siden 1996.

Lavere skatt, dyrere biler

Regjeringen foreslår nye skattelettelser på i alt tre milliarder kroner i statsbudsjettet for 2018. Den alminnelige skattesatsen skal ned fra 24 prosent i år til 23 prosent neste år.

Samlede nye skattelettelser i 2018 som følge av regjeringens forslag er om lag 3,0 mrd. kroner påløpt og 0,7 mrd. kroner bokført. 

Regjeringen foreslår en rekke endringer i avgiftene for elbiler og hybridbiler. Spesielt de største bilene blir dyrere. Blant annet vil regjeringen innføre en engangsavgift for elbiler slik at de tyngste elbilene blir dyrere. Det kan bety et prispåslag på opp mot 70.000 kroner for for eksempel en Tesla. 

Både Elbilforeningen, Bellona og NAF reagerer på forslaget og mener dette gjør det mye vanskeligere å nå målet om at alle nye biler som selges etter 2025 skal være utslippsfrie.Flere kanaler