STORTINGET: Å bryte reglene for pendlerbolig bør straffes på lik måte som de som har jukset med reiseregninger, mener nestleder i Rødt.
STORTINGET: Å bryte reglene for pendlerbolig bør straffes på lik måte som de som har jukset med reiseregninger, mener nestleder i Rødt. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:58
- Å bryte reglene for pendlerbolig bør straffes på lik måte som de som har jukset med reiseregninger.

Det mener nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen.

Etterforskes
Torsdag ble det kjent at politiet starter etterforskning av pendlerboligsakene i høst, noe som fikk stortingspresident Eva Kristin Hansen til å gå av.

Men der reiseregning-sakene har blitt slått hardt ned på, har straffen foreløpig ikke vært den samme i sakene om pendlerbolig.

- Jeg mener det ikke bør være noen forskjell her. Har du fått en fordel, enten økonomisk eller at det er en praktisk fordel, så er det en fordel du ikke skulle hatt, sier Martinussen.

Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari ble dømt for å ha svindlet til seg 450.000 kroner ved å jukse med reiseregninger. Arbeiderpartiets Hege Haukedal Liadal er i retten nå, tiltalt for å ha fått 118.000 kroner hun ikke skulle fått. 

Stortingspresident Eva Kristin Hansen har ifølge Adresseavisen fått en skattefordel av pendlerboligen på 214.000 kroner.

- Noen mener det er forskjell på om en aktivt har tatt grep for å få fordeler, påpeker Martinussen.

- Er forskjell på sakene
- Når du skriver reiseregning for en reise du ikke har vært på, så er bevissituasjonen veldig enkel.

Det sier jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen. Han mener det er mye lettere å etterforske saker med reiseregninger enn pendlerbolig.

- I pendlerboligsaken er det mer krevende, her er spørsmålet; hva forsto de, visste de at de gjorde noe galt. Det kan fortere lede til frifinnelse, fordi det vil være rimelig tvil.

- Økokrim må ta sakene
- Det er Økokrim og ikke Oslo-politiet som bør ta seg av etterforskningen av pendlerboligsakene.

Det mener økonomiprofessor og ledelsesekspert ved BI, Petter Gottschalk, til P4-nyhetene.

- Det eneste stedet det finnes kompetanse på dette er hos Økokrim. Statsadvokaten må ta dette opp med Riksadvokaten, så må han flytte etterforskningen fra Oslopolitiet, sier Gottschalk.

Selv om statsadvokaten pekte på seks politikere, forventer Gottschalk at politiet ikke avgrenser seg til etterforskning av de seks sakene.

Professoren tror det er flere politikere enn det som er kjent i media som uriktig har bodd i gratis pendlerbolig.

- De skjelver nok i både skjørt og bukser nå, sier han.


Flere kanaler